Sanepid sprawdził gofry z bitą śmietaną

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła w ostatnim czasie wyrywkowe kontrole punktów małej gastronomii zlokalizowane w miejscach wzmożonego ruchu turystycznego, które oferują gofry z bitą śmietaną i dodatkami owocowymi. Sprawdzono także desery przygotowywane na bazie bitej śmietany produkowanej w danym punkcie gastronomicznym.

Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 35 próbek gofrów z 7 punktów gastronomicznych: 3 w Szczecinie, 2 w powiecie koszalińskimi i po jednym punkcie w powiecie szczecineckim i kamieńskim.
Badania mikrobiologiczne wykonano w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g) oraz przypuszczalne Bacillus cereus (liczba w 1 g).
Pobrane próbki były prawidłowe.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl