Amerykańska whiskey – czy warto?

13:49
amerykańska whiskey

Jeśli Szkocja i Irlandia to najsłynniejsi na świecie producenci whisky (i whiskey), to trzecie miejsce na podium przysługuje Stanom Zjednoczonym. Mało tego – gdy mowa o wielkości produkcji, w ostatnich latach kraj ten ustępował wyłącznie dominującej Szkocji. Dość jednak o ilości – dzisiaj interesuje nas jakość. A w zasadzie jakość i oryginalność, które czynią amerykańską whiskey trunkiem wartym bliższego poznania.

Jakie są rodzaje amerykańskiej whisk(e)y?

Amerykańskie whiskey stanowią kategorię niezwykle intrygującą w swoim barwnym zróżnicowaniu. Wśród nich znajdziemy bowiem zarówno kukurydziany bourbon, jak i niezrównaną Tennessee whiskey (reprezentowaną z dumą przez brand Jack Daniel’s), czy w końcu oryginalną żytnią Rye Whiskey. Na rynku funkcjonują również innego rodzaju amerykańskie whiskey, choćby pszeniczne czy mieszane, lecz to właśnie wymienione rodzaje zasługują na szczególną miłość koneserów. Ale dlaczego?

Bourbon – dla entuzjastów whisky w słodszym wydaniu

Zgodnie z tradycją (i prawem) oryginalny bourbon powinien powstawać przynajmniej w 51% ze słodu kukurydzianego, destylaty ponadto muszą leżakować minimum przez dwa lata w dębowych beczkach. Im więcej kukurydzy w mash bill, czyli mieszance zbóż wykorzystanych do produkcji kukurydzy, tym słodszy może okazać się trunek. Charakterystyczne dla bourbona są przyjemne akcenty waniliowe, często występujące w towarzystwie toffi i karmelu. Jakie propozycje z tej kategorii polecamy na początek? Oczywiście Jim Beam oraz Buffalo Trace. Ale też bardzo łagodny i obfitujący w owocowe akcenty Ezra Brooks czy wyjątkowo deserowy Maker’s Mark 46. Jeśli natomiast mamy ochotę sprawdzić, jak odnajdują się w bourbonie zadziorne przyprawy, dobrym wyborem może okazać się np. James Cree’s.

Tennessee Whiskey – kwintesencja amerykańskiej whiskey

Tennessee whiskey to na dobrą sprawę bourbon, jednak oryginalna metoda produkcji tego trunku, warunkująca jego walory wizualne i aromatyczno-smakowe, w pełni tłumaczy potrzebę jej wyróżnienia. Zanim bowiem destylaty tej whiskey trafią do beczek, w których rozpoczną proces maturacji, filtrowane są przez warstwę klonowego węgla. To właśnie temu procesowi interesujące nas specjały zawdzięczają niezwykle subtelny charakter. Tennessee whiskey, jaka sama nazwa wskazuje, powstaje wyłącznie w stanie Tennessee. Poznawanie tej grupy alkoholi warto rozpocząć od whiskey Jack Daniel’s – koniecznie wypróbować ją w koktajlu Lynchburg Lemonade. A co dalej? Chociażby Heaven’s Door Tennessee Bourbon Whiskey, nagradzany podczas San Francisco World Spirits Competition trunek, nad którym mecenat sprawuje sam Bob Dylan! Typowe dla burbonów deserowe nuty w efektowny sposób współgrają w nim z akcentami pieczonego chleba i innymi frapującymi niuansami.

Rye Whiskey – amerykańska whiskey dla fanów mocnych wrażeń

Myliłby się ten, kto stwierdziłby, że whiskey produkowane w Stanach Zjednoczonych to wyłącznie trunki gładkie, słodkie i łagodne. Wśród nich znajdzie coś dla siebie bowiem nawet fascynat wyrazistych whisky szkockich. Tylko że powinien poszukać raczej nie wśród bourbonów, lecz whiskey żytnich. Tego typu trunki charakteryzowane bywają jako ostre, wyraziste, niekiedy – dość wymagające. Zwłaszcza wtedy, gdy mowa o straight rye whiskey, w której zawartość żyta sięga 100%. Jakie propozycje pozwolą nam zapoznać się z niepodrabialnym charakterem żytniej? Choćby Wild Turkey Rye Whiskey o cieszącym koneserów długim i rozgrzewającym finiszu. Albo też potężna, wybitnie złożona pod względem kompozycji aromatów, Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey. O czym warto pamiętać – po Rye Whiskey warto sięgnąć też wtedy, gdy mamy ochotę wypróbować na wskroś amerykańskie koktajle takie jak Whiskey Sour lub Whiskey Old Fashioned.

Doświadczenie poznawania amerykańskiej whiskey może zatem przybrać różne formy. Możemy spędzić wiele miłych chwil w towarzystwie łagodnego bourbonu czy Tennessee whiskey, albo też zmierzyć się z wyszukaną Rye Whiskey. W każdym przypadku jednak, jesteśmy tego pewni, może być to doświadczenie poszerzające horyzonty degustatorskie. Dlatego właśnie tak gorąco zachęcamy do testowania whiskey z USA. A jeśli poznałeś już dobrze specjały amerykańskie, przekonaj się, jakie inne whisky od winnicalidla.pl są warte sprawdzenia!

Artykuł sponsorowany marketing@infoludek.pl