Jutro świętujemy Dzień Szczecińskiego Pasztecika!

Dzień Szczecińskiego Pasztecika odbędzie się już w najbliższy czwartek (20 października). To 53. edycja wydarzenia, które kojarzy niemal każdy mieszkaniec Szczecina. Urodziny odbędą się w kultowym barze przy al. Wojska Polskiego 46. Co wiemy o wydarzeniu?

Dzień Szczecińskiego Pasztecika – historia święta

Historia pasztecika szczecińskiego zaczęła się w latach 60. XX wieku. Istniejąca wówczas Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, które określano mianem pasztecików. Można było wypełnić je różnym nadzieniem. Najpopularniejszy był jednak farsz mięsny.

Zapraszamy na paszteciki, szczególnie w dniu ich święta. To tradycyjny przysmak wytwarzany z produktów o najwyższej jakości. Recepturę utrzymujemy już ponad 50 lat, co doceniają konsumenci – mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”.

To właśnie na wniosek Bogumiły Polańskiej wpisano pasztecik szczeciński na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Wnioski o rejestrację produktów z Pomorza Zachodniego przyjmuje i ocenia Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Receptura pasztecików

Receptura przysmaku jest oparta na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica tkwi w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszkania składników. Prawdziwe, oryginalne paszteciki serwuje się prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” otwarto w październiku 1969 roku, przy alei Wojska Polskiego 11, vis a vis kina „Kosmos”. Już 6 lat później powstał kolejny lokal przy al. Wojska Polskiego 46. Oferowano tam drożdżowe wypieki. Kultowe miejsce istnieje do dziś i wciąż pozostało jedynym miejscem, które serwuje wyroby stworzone według niezmiennej receptury. Bar „Pasztecik” spod numeru 11 przeniósł się pod numer 46, do swojej filii, ponieważ pawilony, w których się mieścił, zostały wyburzone na początku lat 90.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl