Sześć produktów nominowanych do nagrody kulinarnej „Perła 2019”

Podczas tegorocznego Pikniku nad Odrą odbył się  wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, dzięki któremu poznaliśmy najlepsze regionalne potrawy i produkty Pomorza Zachodniego. Laureaci powalczą we wrześniu  o prestiżową kulinarną „Perłę”. 

Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się już po raz czternasty. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.  W finale najlepsze dania i produkty nagradzane są kulinarnymi „Perłami”.

Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują. Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno – mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, który w minioną sobotę spotkał się z uczestnikami regionalnego finału.

W tegorocznym konkursie do nagrody „Perła 2019”  z naszego województwa nominowano:

  • Polędwica Swojska Świdwińska – Danuta i Wiesław Szymurscy;
  • Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung;
  • Polski Łosoś Jurajski – Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda;
  • Chleb morski z Bobolic – GS SCH w Bobolicach;
  • Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia;
  • Pierogi z płuckami i kapustą – Justyna Urbanowicz.

W kategorii danie nominację otrzymał  kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z białą kiełbasą i śliwką oraz pstrąg z serem krowietta w kapuście włoskiej z czarną soczewicą i glazurowanymi burakami przygotowany przez Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Dwa etapy konkursu

W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  należy przejść przez dwa etapy. Pierwszy etap to finały regionalne, za które odpowiadają urzędy marszałkowskie i ośrodki doradztwa rolniczego. Podczas tej części konkursu wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne. Pierwszy etap konkursu to również moment, w którym poznajemy nominacje do kulinarnej „Perły”.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu. Wyniki tej części ogłaszane są podczas targów „Smaki Regionów”.

Tegorocznymi laureatami wojewódzkiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, za który odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zostali:

Produkt regionalny:

Produkty pochodzenia zwierzęcego:

Nagrody:

  • przetwory mięsne: Justyna i Roman Kaweccy za faszerowany udziec z dzika,
  • przetwory rybne: KGW Kreatywne Wtorki w Dołujach – Barbara Ciechanowicz za paprykarz przygraniczny na grzance,
  • przetwory mleczne: Gospodarstwo Ekologiczne Frykas Cezary i Edyta Szczupak za twaróg krowi marwicki,
  • miody: Pasieka z Pasją Paweł Hawran za miód gryczany nierozgrzewany

Wyróżnienia:

  • Ewa Rzepnikowska za udziec indyczy wędzony,
  • Norbert Dobrosiewicz za pasztet z jagnięciny,
  • Michał Szugalski, Zakład Przetwórstwa Spożywczego za  metkę bobolicką,
  • Grzegorz Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne Kószka za miód gryczany,
  • Pasieka Miody Puszczy Barlineckiej, Maria i Jan Kołosowscy za miód lipowy.

Produkty pochodzenia roślinnego:

Nagrody:

  • przetwory owocowe: Władysława Lach-Sitarska za marmoladę z rabarbaru,
  • przetwory warzywne: Kamila Guzik za ogórki kiszone,
  • produkty zbożowe: Krzysztof Kądziela Piekarnia-Cukiernia „Miś” za chleb Kwaśnik,
  • wybory cukiernicze: Koszalińska Manufaktura Słodyczy „Cuksik” Magdalena Jagoda i Anna Piasecka-Puciato za krówkę koszalińską.

Wyróżnienia:

  • Magdalena Olszańska za olej rzepakowy tłoczony na zimno,
  • Szczecińska Manufaktura Czekolady „Oderro” Alicja Kowalska za czekoladowe historie.

Napoje regionalne:

Nagrody:

  • Napoje bezalkoholowe: Sady Rajewscy Karolina Rajewska za sok jabłkowy FFC 100%,
  • Napoje alkoholowe: Dziki Miód Anna i Krzysztof Piwowar za trójniak tradycyjny.

Wyróżnienia:

  • Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za syrop z malin.

Inne produkty regionalne:

Nagrody:

  • Paulina Jaskólska za zakwas grzybowy.

Potrawy:

Nagrody:

  • Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie,
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl