Kolejne produkty z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych

Tym razem na listę trafiły pierniczki „Serca kaziukowe”, szynka „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz miód pitny trójniak Cedyński.

O nowych produktach z regionu na ministerialnej liście poinformował dziś Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Serca kaziukowe

Irena Śmiałek z Koszalina, która jest producentem Serc kaziukowych (zwanych też kaziukowymi serduchami) mówiła, że praca nad produktem trwała bardzo długo. – W moim przypadku to 18 lat. Pierwsze nieudane próby podjęłam w 2000 roku, początkowo robiąc wszystko źle. Nawet dostałam nagrodę literacką za napisanie o tym, jak mi to nie wychodzi – wyjaśniała zśmiechem Irena Śmiałek. –  Później udało mi się dopracować technologię.

Serca kaziukowe/kaziukowe serducha są zrobione z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z lekką nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych. Tradycja ich wytwarzania przywędrowała do nas po II wojnie światowej, wraz wraz z wygnańcami z Wilna. Serca z piernika były tradycyjnym elementem tamtejszych Kaziuków (jarmarków).

Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic

Nagrodzona wędlina to szynka wieprzowa ze skórą i kością, w której smaku wyczuwalna jest delikatna owocowa nuta pochodząca z dymu drewna śliwkowego. Do naszego regionu produkt trafił z okolic Wielunia. – To przepis mojego dziadka, który staramy się udoskonalać. Wprowadziliśmy na przykład dodatek wiśni – tłumaczył Ireneusz Jung z Firmy Handlowo-Usługowej IRGO z Przelewic.

Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Miód pitny trójniak Cedyński

Wytwarzany przez nas miód musi leżakować przynajmniej rok czasu – wyjaśniał Jan Olszański z Pasieki Miody Jana.

Po raz pierwszy ten trunek „nastawiony” został w  1970 r. Wtedy to Nadodrzańskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie Lubuskim włączono w obchody 1000-lecia zwycięstwa wojsk Mieszka I nad wojskami margrabiego Hodona (24 czerwca 972 roku pod Cedynią). Zakłady zostały zobligowane do wyprodukowania dwóch nowych gatunków miodów pitnych, które miały pojawić się w sprzedaży w 1972 r. Jednym z nich był właśnie Miód pitny trójniak „Cedyński”. Miód był produkowany do końca lat 90-tych.

Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Aktualnie na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 48 produktów z województwa zachodniopomorskiego.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl