VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych – już za dwa tygodnie w Dobrzycy

Już wkrótce w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się długo wyczekiwany VI. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni. Hasło tegorocznej edycji brzmi: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.

Specjalnie na tę imprezę przygotowano liczne prelekcje, warsztaty, animacje oraz plenerowe gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Na festiwalu również zaproszeni eksperci będą udzielać rad odnośnie ogrodnictwa, żywienia i kosmetyki, w której wykorzystuje się kwiaty jadalne. Nie zabraknie stoisk wystawienniczych z regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi produktami.

Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.
Kiedy: 17 – 18 lipca. Gdzie: w Ogrodach Hortulus Specatbilis, w Dobrzycy 

Ogród kwiatów ziół – prezentacja uprawy ziół

1
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Podczas festiwalu gościom zostanie przedstawiona pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Na miejscu będzie można podziwiać nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Dzięki temu projektowi zostanie wyjaśnione, jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. Ogród kwiatów ziół należy do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. W ogrodach tej grupy plenerowe prelekcje poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska.

Porady ogrodnicze

2
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Eksperci podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Każdy będzie miał możliwość zakupienia pełnej gamy nasion w tym ziół i kwiatów jadalnych na stoisku firmy W. Legutko.  Dla najmłodszych gości przewidziano zajęcia – warsztaty małego ogrodnika.

Kwiatowa Kuchnia

3
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Sercem festiwalu jest właśnie kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. Kucharze wybrali do menu takie potrawy: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Oczywiście dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. Nie trzeba się martwić o jadalność wykorzystanych kwiatów. O to zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

Kuchnia Kosmetyczna

kuchnia
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych preparatów wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. W tym miejscu będzie można poznać bogate właściwości kwiatów jadalnych.

Carving i pokazy florystyczne

Podczas Festiwalu nie zabraknie niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas wydarzenia odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego.

kwiaty
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Tematem tegorocznego konkursu jest „Kwiatowa Garderoba”. W konkursie wezmą udział kursantki kierunku florystyka Policealnej Szkoły Cosinus Plus w Koszalinie oraz Centrum Nauki i Biznesu Żak. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Stoiska wystawiennicze

sloiki
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje. Na pewno uda się wybrać dla siebie pyszne i zdrowe produkty.

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus

dla dzieci
Fot. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów o różnym charakterze. Można tutaj podziwiać rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.  Warto to zobaczyć!

Wydarzenie pod patronatem portalu infoludek.pl

Festiwal Kwiatów Jadalnych

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl