Już wkrótce w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się długo wyczekiwany VI. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni. Hasło tegorocznej edycji brzmi: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.
Specjalnie na tę imprezę przygotowano liczne prelekcje, warsztaty, animacje oraz plenerowe gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Na festiwalu również zaproszeni eksperci będą udzielać rad odnośnie ogrodnictwa, żywienia i kosmetyki, w której wykorzystuje się kwiaty jadalne. Nie zabraknie stoisk wystawienniczych z regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi produktami.
Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.
Kiedy: 17 – 18 lipca. Gdzie: w Ogrodach Hortulus Specatbilis, w Dobrzycy
Ogród kwiatów ziół – prezentacja uprawy ziół
Podczas festiwalu gościom zostanie przedstawiona pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Na miejscu będzie można podziwiać nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Dzięki temu projektowi zostanie wyjaśnione, jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. Ogród kwiatów ziół należy do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. W ogrodach tej grupy plenerowe prelekcje poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska.
Porady ogrodnicze
W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Eksperci podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Każdy będzie miał możliwość zakupienia pełnej gamy nasion w tym ziół i kwiatów jadalnych na stoisku firmy W. Legutko. Dla najmłodszych gości przewidziano zajęcia – warsztaty małego ogrodnika.
Kwiatowa Kuchnia
Sercem festiwalu jest właśnie kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. Kucharze wybrali do menu takie potrawy: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Oczywiście dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. Nie trzeba się martwić o jadalność wykorzystanych kwiatów. O to zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
Kuchnia Kosmetyczna
Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych preparatów wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. W tym miejscu będzie można poznać bogate właściwości kwiatów jadalnych.
Carving i pokazy florystyczne
Podczas Festiwalu nie zabraknie niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas wydarzenia odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego.
Tematem tegorocznego konkursu jest „Kwiatowa Garderoba”. W konkursie wezmą udział kursantki kierunku florystyka Policealnej Szkoły Cosinus Plus w Koszalinie oraz Centrum Nauki i Biznesu Żak. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje. Na pewno uda się wybrać dla siebie pyszne i zdrowe produkty.
Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus
Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów o różnym charakterze. Można tutaj podziwiać rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa. Warto to zobaczyć!
Wydarzenie pod patronatem portalu infoludek.pl
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl