Siatka zmieni wygląd elewacji Morskiego Centrum Nauki

Na budynku Morskiego Centrum Nauki rozpoczęto montaż tzw. siatki cięto–ciągnionej, która stanowi zewnętrzną warstwę elewacji. Wg założeń projektanta bryła budynku budynku inaczej będzie wyglądać z daleka, inaczej z bliska, w zależności od położenia obserwatora.

W założeniu architekta inż. Piotra Płaskowickiego autora projektu z warszawskiej firmy PPA, bryła budynku inaczej będzie wyglądać z daleka, inaczej z bliska, w zależności od położenia obserwatora.

Efekt  ten możliwy będzie poprzez konstrukcję siatki, której „oczka” mają wymiary 270×100 mm a szerokość tzw. mostka siatki to 30 mm. Pochylenie powierzchni siatki powoduje, że im bliżej znajdziemy się ścian budynku, tym bardziej widoczne będą barwne płyty elewacyjne. Oddalając się od ścian tych szczegółów dostrzeżemy coraz mniej. Siatka nie przykryje tych otworów okiennych, które zgodnie z przepisami muszą pozostać odsłonięte. Będzie ona  montowana w miejscach, gdzie zainstalowano już LED – owe oprawy oświetleniowe, z których składać się będzie iluminacja. Sterowany elektronicznie system oświetlenia umożliwi wykorzystanie wielu efektów świetlnych, zsynchronizowanych np. z ilustracją muzyczną.

Powierzchnia ścian pokrytych siatką wynosić będzie 4260 metrów kwadratowych. Technologię wykonania elewacji z użyciem siatki cięto-ciągnionej zastosowano m. innymi
w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Fot. Morskie Centrum Nauki
Fot. Morskie Centrum Nauki
Fot. Morskie Centrum Nauki
Fot. Morskie Centrum Nauki

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl