Na zakończenie Dni Skandynawskich, w dniach 18-19 maja br. w Alei Kwiatowej w Szczecinie odbędzie się Piknik Skandynawski. Podczas imprezy dowiemy się m.in. jak wyglądało życie Wikingów, co wyróżnia flagi państw skandynawskich i z czego składają się najsłynniejsze szwedzkie potrawy.
W Alei Kwiatowej zaprezentują się wystawcy ze skandynawskimi ofertami (jedzenie, meble, dodatki), ale organizatorzy przygotowali też mnóstwo innych atrakcji, które przybliżą mieszkańcom Szczecina kulturę takich krajów jak Szwecja, Norwegia czy Dania.
– Na miłośników skandynawskiej literatury czekać będzie specjalna Strefa Czytelniana, gdzie w przytulnym, skandynawskim wnętrzu, bajki dzieciom będzie czytał duszek Ciepluszek, a rodzicie będą mogli zrelaksować się przy skandynawskich kryminałach – mówi Celina Wołosz, rzecznik prasowy spółki Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia. – W trakcie Pikniku będzie można odwiedzić także stoisko studentów skandynawistyki i podszlifować nieco języki obce.
W sobotę będzie okazja spotkać się ze słynną Pipi Pończoszanką, która na scenie opowie o swoich dalekomorskich przygodach.
– Specjalnie dla nas Pipi sprowadzi także Wikingów, z którymi dzieci będą mogły spotkać się podczas interaktywnej bajki – dodaje Celina Wołosz. – Wspólnie z rudowłosą bohaterką najmłodsi stworzą flagi krajów skandynawskich oraz zatańczą zumbę, którą poprowadzi…renifer!
Niedziela na Pikniku też zapowiada się ciekawie. Jedną z atrakcji będzie gotowanie takich skandynawskich przysmaków, jak Rulla Med Sill (pszenne bułki ze śledziem), Kottbullar (tradycyjne szwedzkie klopsiki) czy Risgrynsgrot (skandynawski pudding z cynamonem i migdałami).
Zaplanowano również prezentację uzbrojenia i strojów z wczesnego średniowiecza, opowieści o życiu średniowiecznych wojów oraz pokazy ich walk w pełnym uzbrojeniu.
Dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach klejenia koników szwedzkich i nauczyć się zaplatania wikińskich warkoczyków.
Piknik Skandynawski można odwiedzić 18 i 19 maja w godzinach 11.00–17.00.
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl