Ile razy zdarzyło się, że wracając z pracy, złapaliście się za głowę, przypominając sobie, że w domu nie ma nic na obiad? Ile razy zdarzyło się, że w sobotę czy niedzielę chętnie wybralibyście się w jakieś miejsce, gdzie obiad zostanie podany Wam, a nie na odwrót? Tylko jeśli już gdzieś jechać, to gdzie? Często zdarza się, że z braku pomysłów kończymy siedząc w domu, najczęściej zamawiając coś na szybko. Ale czy jest zdrowo? Czy jest smacznie?

Przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik po szczecińskich lokalach – i to nie byle jakich! Takich, gdzie zjecie zdrowo i smacznie. Jesteście ciekawi kogo mamy na liście?

Polskie Smaki, czyli to, co tygryski lubią najbardziej

Polska kuchnia jest najlepsza, czego najlepszym dowodem są szczecińskie restauracje, w których królują nasze rodzime dania.

karczma_pod_kogutem
Zraz z jelenia w sosie czerwonego wina, nadziewanego wędzonym boczkiem i cebulą z dodatkiem kopytek oraz buraczków, Karczma pod Kogutem. Ile zapłacimy? 69 zł.

Zwolenników tradycyjnego polskiego jadła zapraszamy na zraz z jelenia w sosie z czerwonego wina, nadziewanego wędzonym boczkiem i cebulą z dodatkiem kopytek oraz buraczków, który można zjeść w Karczmie Polskiej pod Kogutem przy placu Lotników. Aż ślinka cieknie na samą myśl. To prawdopodobnie jedynie miejsce na mapie Szczecina, gdzie znajdziemy jelenia na talerzu. Cóż, przynajmniej tak wybornie smakującego.

Jeśli lubicie wędrówki po Polsce, to zawsze warto wybrać się w góry. W pociąg jednak wsiadać nie trzeba! Przy ulicy Monte Cassino, tuż przy placu Odrodzenia, znajdziecie restaurację Gospoda Zbójnicka. Jedyną restaurację w naszym mieście, która powstała z prawdziwej chaty góralskiej. Rozebrano ją w górach, przewieziono i złożono na nowo, właśnie w naszym mieście. Jeśli sam ten fakt nie zachęca Was do odwiedzenia tej restauracji, zrobić to może Zbójnicki Placek, czyli placek ziemniaczany z gulaszem. Po cichu zdradzimy Wam, że w karcie znaleźć możecie również oryginalne sery góralskie. Komu oscypka? Ile zapłacimy? 23 zł.

Wracając palcem po mapie w górę, przenosimy się do portu. Naszego, szczecińskiego. Jest tutaj miejsce pod nazwą Kantyna Portowa, w której codziennie znajdziemy coś innego. Poważnie – właściciele restauracji dbają o to, by się nam nie znudzić, dlatego też przygotowują 30-dniowe menu. Każdego dnia co innego! I tak, ostatnim razem można było tam zjeść żeberka pieczone na kapuście w zestawie z pieczonymi ziemniakami. Ciekawe co podają tam dzisiaj? Ile zapłacimy? 22 zł.

Niedaleko, bo na Łasztowni, możecie znaleźć  niezwykłą restaurację – Starą Rzeźnię. Położona w malowniczym miejscu nad brzegiem Odry z pięknym widokiem na Wały Chrobrego, gwarantuje wyjątkowy charakter i klimat. Niezwykła jest również sama historia tego miejsca. Gorąco polecanym daniem jest tutaj Kociołek Szczeciński, czyli zupa rybna, która zawojuje Wasze podniebienia. W soboty czy niedziele możecie spodziewać się spokojnej muzyki na żywo, przy której można porozmawiać i zjeść.

dav
Kociołek Szczeciński, Stara Rzeźnia. Ile zapłacimy? 15 zł.

Jadąc nieco dalej, możemy przenieść się na łono wspaniałej natury nad brzegiem jeziora Dąbie, gdzie położona jest Marina Restaurant. Lokal zachwyca widokiem z tarasu ozdobionego migoczącymi latarenkami na luksusową przystań jachtową. W karcie znajdziemy dania lokalne, ale również z kuchni śródziemnomorskiej, w tym Specjał Mariny, czyli rybę dnia wraz z dodatkami. Ile zapłacimy? Około 30 zł.

Przechadzając się uliczkami Starego Miasta, możecie natrafić na niewielki lokal przy ulicy Mariackiej – małą, rodzinną restaurację o nazwie Mała Tumska. Charakteryzują ją jasne wnętrza, przytulna przestrzeń i rodzinna atmosfera. Na stołach znajdziecie różnorodne dania, jednak szczególnie polecane są gołąbki z dorsza i kaszy perłowej we włoskiej kapuście z sosem śmietanowo-kurkowym i koperkiem. W soboty czeka Was szczególna atmosfera, gdyż zjeść możecie przy akompaniamencie muzyki na żywo.

mala_tumska_golabki
Gołąbki z dorsza i kaszy perłowej, we włoskiej kapuście z sosem śmietanowo-kurkowym i koperkiem, Mała Tumska. Ile zapłacimy? 28 zł.

Wędrując po Szczecinie warto również zajść na deptak Bogusława, gdzie znajdziecie klub Prywatka. O sobie mówią jako o przytulnym domie, w którym każdy gość znajdzie miejsce dla siebie. I tak na przykład bar przypomina kuchnię, w której zachwycić nas mogą – nie tylko wizualnie – pierogi ruskie prosto z patelni, podawane ze skwareczkami i cebulką, z porcją śmietany. Co ciekawe, pierogi są własnej produkcji. Jakby tego było mało, możemy zostać zaskoczeni przez muzykę na żywo, sporadycznie, ale jednak, utrzymującą się w klimacie lat ’70, ’80 oraz ’90.

prywatka
Pierogi ruskie, Prywatka. Ile zapłacimy? 13 zł.

Jeśli jednak pragniecie uciec od zgiełku dużego miasta, polecamy położoną na uboczu restaurację Lavendova Weranda. Znajdziecie tutaj nie tylko piękne wnętrza, ale równie piękne dania, które zachwycą Wasze podniebienie. Dania wyjątkowe, gdyż od podstaw wykonywane są w lokalu (począwszy od robienia makaronu). Jednym z dań, które warto spróbować jest pstrąg łososiowy z Zielenicy podany na pęczotto borowikowym z sosem pietruszkowym i pianką cytrusową. Ile zapłacimy? 39 zł.

Coś dla wybrednych też się znajdzie

Tych, którym odgłosy wielkiego miasta nie są jednak straszne zapraszamy do samego centrum, gdzie znajduje się restauracja Kuźnia. I choć na stołach gości tradycyjna staropolska kuchnia, w której możemy znaleźć przepyszną polędwiczkę Kowala, lokal kusi nas także ciekawymi wydarzeniami. Ostatnio organizuje czwartkowe wieczory z włoskim mistrzem patelni – kim? To nasz słodki sekret, który możecie poznać, przekraczając próg tego lokalu.

kuznia2
Polędwiczka Kowala, Kuźnia. Ile zapłacimy? 18 zł.

Osoby, które poszukują czegoś nowego, czegoś co zachwyci ich kubki smakowe, kierujemy do lokalu znajdującego się przy Powstańców Wielkopolskich. Ricoria Ristorante oferuje kuchnię nowoczesną z elementami kuchni włoskiej, zapewniając świeże produkty i autorskie receptury. Restauracja kusi nowymi smakami, między innymi policzkami podanymi z kluseczkami włoskimi oraz szpinakiem blanszowanym, a wszystko to z sosem demi-glace.

policzki-ricoria
Policzki/ kluseczki włoskie/ szpinak blanszowany/ demi glace, Ricora Ristorante. Ile zapłacimy? 36 zł.

Miłośnikom dań z grilla warto polecić lokal przy ulicy Monte Cassino. Qrnik, do którego można wybrać się o każdej porze, oferuje dania takie jak m.in. zupa gulaszowa czy steki wieprzowe, ale to piersi drobiowe pieczone na grillu są największą dumą lokalu.

qrnik_2
Grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki smażone, surówka, Qrnik. Ile zapłacimy? 18,90 zł.

Dla sympatyków kuchni chińskiej, mamy na liście wyjątkową restaurację – Jin Du – mieszczącą się przy Al. Jana Pawła II. Wyjątkową, gdyż jest to jedyna oryginalna kuchnia chińska w Szczecinie, z chińskimi potrawami oraz kucharzami. Drugiej takiej – jak zapewniają w lokalu – w naszym mieście nie znajdziecie. Jin Du, czyli Złote Miasto, oferuje nam wiele smakowitych dań, ale ich dumą jest kaczka w 8 skarbach z Chin na gorącym półmisku.

Kaczka w 8 skarbach z Chin na gorącym półmisku, Jin Du. Ile zapłacimy? 38zł.
Kaczka w 8 skarbach z Chin na gorącym półmisku, Jin Du. Ile zapłacimy? 38 zł.

Ustalone w takim razie gdzie warto zjeść i co. Pytanie, który z tych lokali odwiedzicie jako pierwszy?