Sanepid skontrolował lodziarnie w regionie. Bakterie w co drugiej próbce lodów z automatu

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła w ostatnim czasie kontrole automatów do lodów na Pomorzu Zachodnim. Okazało się, że więcej niż co druga próbka zawierała nadmierną ilość bakterii, które mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Do kontroli wytypowano 41 lodziarni z automatem zlokalizowanych w miejscach, w których przebywają turyści. Zbadano 205 próbek lodów, z czego 105 zostało zakwestionowanych ze względu na nadmierną liczbę bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej – mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie.

Nadmierną ilość bakterii stwierdzono w dwudziestu jeden lodziarniach z Pomorza Zachodniego. W jedenastu przypadkach WSSE wydała decyzje zakazujące produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lub nakazujące przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu. Dziesięć pozostałych lodziarni otrzymało pisma intencyjne informujące o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego.

Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających. Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli – informuje Małgorzata Kapłan.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl