Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła pod koniec czerwca br. kontrole automatów do lodów na Pomorzu Zachodnim. Okazało się, że więcej niż co druga próbka zawierała nadmierną ilość bakterii, które mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Do kontroli wytypowano 39 lodziarni z automatem zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Zbadano 195 próbek lodów, z czego 105 zostało zakwestionowanych ze względu na nadmierną liczbę bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae.
– Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej – mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie. – Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Nadmierną ilość bakterii stwierdzono w dwudziestu jeden lodziarniach z Pomorza Zachodniego. W dziesięciu przypadkach WSSE wydała decyzje zakazujące produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lub nakazujące przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu. Jedenaście pozostałych lodziarni otrzymało pisma informujące o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego.
– Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających. Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli – zapowiada Małgorzata Kapłan.
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl