Chleb szczeciński z certyfikatem „Jakość tradycja”

Popularny w Szczecinie i okolicach zaokrąglony chleb z chrupiącą skórką otrzymał znak „Jakość tradycja” od Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

„Jakość tradycja” to pierwszy w Polsce system jakości żywności. Został on zatwierdzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Komisję Europejską.

Jak informuje Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, o certyfikat mogą ubiegać się tylko producenci, którzy wytwarzają produkty z co najmniej 50-letnią tradycją.  Są oni bardzo dokładnie sprawdzani przez uprawnioną jednostkę certyfikującą. Niedopuszczalne jest używanie surowców z GMO czy dodatków przemysłowych. Preferowane są natomiast surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które były hodowane w Polsce przed 1956 rokiem.

Wniosek o znak jakości dla chleba szczecińskiego złożył Cech Rzemiosł Spożywczych. Certyfikat został przyznany ośmiu producentom z Pomorza Zachodniego:

• Piekarnia Bagietka
• Asprod sp. z o.o.
• Piekarnia Marek Kozłowski
• Piekarnia Cukiernia Wojciechowski
• Cukiernia Piekarnia Woźniak sp. z o.o.
• Piekarnia z ulicy Długosza
• Piekarnia s.c. Ewa i Andrzej Reczyńscy
• Piekarnia Małyszka

Chleb szczeciński jest jednym z najpopularniejszych w Szczecinie i okolicach. Ma dość twardą, chrupiącą skórkę, ale w środku jest wilgotny i miękki. Ma też charakterystyczny kształt: jest lekko wydłużony i  zaokrąglony. Tradycja wypiekania chleba szczecińskiego sięga końca lat 60-tych dwudziestego wieku, bo właśnie wtedy piekarze zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzyli jego recepturę.

Wcześniej certyfikat „Jakość Tradycja” w naszym regionie otrzymało tylko trzech producentów, którzy wytwarzają następujące produkty: świeży sok marchwiowy, sękacz kołobrzeski, świeży sok marchwiowo-selerowy oraz marchwiowy Cymes z Pojezierza Wałeckiego.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl