Bank Żywności ze Szczecina zbierze nadwyżki żywności, by pomóc potrzebującym

Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia przeprowadzi w drugiej połowie roku akcję redystrybucji żywności na potrzeby rodzin i osób w trudnej sytuacji życiowej na Pomorzu Zachodnim. Inicjatywa otrzyma wsparcie Urzędu Marszałkowskiego.


Projekt zakłada stałe i systematyczne pozyskiwanie żywności, gromadzenie jej i przekazywanie za pośrednictwem partnerów akcji dla osób najbardziej potrzebujących. Redystrybucję produktów przeprowadzą organizacje pozarządowe, instytucje pomocy i fundacje na terenie miasta Szczecin oraz czterech powiatów: pyrzyckiego, polickiego gryfińskiego i kamieńskiego. Skorzystać z nich będą mogły dzieci, młodzież, osoby starsze, osoby bezdomne, osoby z niepełnosprawnościami, rodziny wielodzietne czy samotni rodzice.

Tej inicjatywie przyświecają najbardziej szlachetne wartości. Dzięki niej możemy się również wiele dowiedzieć. Na przykład jak planować racjonalnie zakupy, jak nie marnować żywności, a przede wszystkim, że możemy podzielić się nią z osobami, które znalazły się z dużo trudniejszej sytuacji niż my sami – zaznacza marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Na czym dokładnie będzie polegała akcja

Akcję zaplanowano od końca lipca do października. Aby przeprowadzić ją sprawnie, Bank Żywności Szczecin zamierza zbudować sieć partnerów odbierających produkty, jak i zorganizować pozyskiwanie żywności z sieci handlowych lub od producentów. W ten sposób nadwyżki żywności mają szansę być dobrze wykorzystane, bo trafią do osób w największej potrzebie.

Redystrybucja produktów to nie jedyny element akcji. Organizacja zamierza również wzmocnić sieć partnerów przedsięwzięcia. W tym celu przeprowadzi dla NGO’s oraz jednostek pomocy społecznej warsztaty i szkolenia. W ich trakcie wolontariusze poznają zasady współpracy z sieciami handlowymi, hurtowniami czy dystrybutorami żywności. Będzie to także okazja, by wymienić się informacjami kto i gdzie potrzebuje pomocy.

Urząd Marszałkowski wesprze zarówno zbiórkę żywności, jak i warsztaty. W sumie przeznaczy dla organizacji 20 tys. zł. Po 10 tys. zł na każdy element projektu.

Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia to fundacja założona w 2016 roku. Zajmuje się szkoleniami, warsztatami, edukacją, a przede wszystkim redystrybucją nadwyżek żywności. Współpracuje z producentami, rolnikami, sadownikami i sieciami handlowymi, a uzyskana od nich pomoc trafia m.in. do domów pomocy społecznej, domów dziecka, ośrodków dla bezdomnych czy placówek dla seniorów. Ideą powstania organizacji były pierwsze banki stworzone w USA pod koniec lat 60. XX wieku z inicjatywy przedsiębiorcy i filantropa Johna van Hengla. Pierwszy polski Bank Żywności założono w 1993 roku, z inicjatywy Jacka Kuronia, przy Fundacji „Pomoc Społeczna SOS” w Warszawie.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl