Kwiaty na talerzach?! Już wkrótce VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych!

W tym roku na Festiwalu, spróbować będzie można potraw z mięsa konopnego marki Hempeat z warzywami, kwiatami jadalnymi i świeżymi ziołami. Mięso konopne to zupełna nowość na rynku kulinarnym. Znakomicie zastępuje dziś sojowe produkty. Ma zdecydowanie lepszy smak, lepszą tolerancję przez układ trawienny i jest bogate w białko.

Ogrody w barwie słońca i smaku pomarańczy

Na tegoroczny festiwal powstał nowy ogród, w którym królować będą kolory słońca i pomarańczy. Nie zabraknie tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Ogród ten dołączy do grupy ogrodów New Design. Podziwiać tam będzie można również nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu będą trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Na końcu ogrodu stanie lustro, w którym to będą się przeglądać rzeźby i cały jakże energetyczny ogród pełen kwiatów.

Porady ogrodnicze, nie tylko dla dorosłych

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy W. Legutko będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym kwiatów jadalnych.  Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.

Kwiatowa Kuchnia Festiwalu

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny.  W potrawach nie zabraknie: liliowców, róż, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków czy kwiatów dyni i cukinii. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

Sztuka kulinarna z zastosowaniem kwiatów jadalnych

Na Festiwalu Kulinarnym wegetarianie i weganie z pewnością znajdą coś dla siebie, a także będą mieć okazję eksplorować różne kuchnie. Wydarzenie to jest wspierane przez Spółdzielnię Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego SOT z Białegostoku, która oferuje tylko polskie marki o najwyższej jakości.

Jednym z uczestników festiwalu będzie bistro Krystian Klak Styl i Smak, które pochodzi z Pleszewa i serwuje różnorodne kwiatowe dania oraz inne specjały.

Nieodłącznym elementem Festiwalu są również kwiatowe lody, których smak tajemniczo zmienia się co roku. Czy w tym sezonie będzie to begonia z nagietkiem? Oczywiście, nie zabraknie także innych deserów i słodkości, które idealnie komponują się z jadalnymi kwiatami.

Wszystkie warzywa, owoce, jadalne kwiaty i zioła, które trafią na talerze, będą pochodzić bezpośrednio z ekologicznych upraw o powierzchni 3 hektarów prowadzonych w Ogrodach Hortulus. Dzięki temu festiwal zapewni świeżość i wyjątkowy smak wszystkich dań, które będzie można degustować w malowniczym ogrodowym otoczeniu.

Kuchnia Kosmetyczna

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutukuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Będzie można zobaczyć, przeprowadzoną przez nią destylację kwiatów.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art.

Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy florystyczne na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Stoiska wystawiennicze

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus Spectabilis

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w licznych animacjach. Ponadto każdy gość festiwalu będzie mógł przygotować nieodpłatnie dla siebie wianek na głowę z udostępnionych kwiatów i roślin. Uczestnicy będą mogli skorzystać skorzystać z wykładów i prelekcji, które odbywać się będą na scenie festiwalu.  W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień.

Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.

Obok Ogrodów Hortulus Spectabilis, zaledwie 2 km dalej znajduje się drugi kompleks ogrodów – Ogrody Tematyczne Hortulus. Znajduje się tu ponad 30 letnia kolekcja roślin z pięknie zaaranżowanymi ogrodami. Zobacz więcej tutaj

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl