Kuchnia staropolska – Pomiędzy wyobrażeniem a faktami

17:00

Kiedy

22.01 - 22.01.2020
godz.: 17:00

Bilety

Bilet: Wstęp wolny

Gdzie

Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
Korsarzy 34
Szczecin

Wykład towarzyszący wystawie – O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach.

Prowadzenie: Anna Sujecka

Współczesny pogląd na staropolskie zwyczaje kulinarne w większości opiera się o błędne wyobrażenia powojennych, spragnionych dobrobytu mieszkańców miast. Budując nową rzeczywistość w wyniszczonej wojnami Polsce wyobrażali oni sobie kuchnię przodków jako sutą, pełną kiełbas i zawiesistych zup. Tymczasem, współczesne badania nad historią gastronomii w Polsce przeczą powszechnie przyjętemu stereotypowi. Najstarsze źródła ukazują staropolską kuchnię jako postną – obfitującą w dania jarskie o zdumiewających zestawieniach smaków.

Anna Sujecka – historyk sztuki, pracownik merytoryczny Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, opiekun jednej z największych w Europie kolekcji sztućców specjalistycznych, autorka wystaw i publikacji poświęconych historii kulinariów i zwyczajów gastronomicznych.

Źródło: Organizator