Dzień Czekolady: Kuchnia molekularna i eksperymenty Miasta Nauki

19:00

Kiedy

12.04 - 12.04.2017
godz.: 19:00

Bilety

Bilet: Wstęp wolny

Gdzie

Browar Stara Komenda
Plac Batorego 3
Szczecin

Kategorie


Dzień Czekolady: Kuchnia molekularna i eksperymenty Miasta Nauki

Stosując rozbijanie molekuł, czyli cząsteczek, na oczach widzów zostaną przygotowane lody molekularne o smaku czekoladowym. Odbędzie się również ich degustacja. Lody przyrządzone za pomocą ciekłego azotu są bardziej jednolite i kremowe niż w przypadku tradycyjnego mrożenia. Smak i aromat składników zostaje w pełni zachowany – spowodowane jest to procesem szybkiego mrożenia azotem. Na pokazie będzie można również sprawdzić jakie dodatki pasują do lodów czekoladowych, aby stworzyć kolejne oryginalne smaki. Pokazowi kuchni molekularnej będzie towarzyszyło chemiczno-fizyczne przedstawienie Szalonego Profesora. To widowiskowy pokaz, na którym będzie można obejrzeć eksplozje azotu zmieniającego swój stan skupienia.

Wydarzenie dodane przez użytkownika