Ruszył wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Na Pomorzu Zachodnim ruszył wojewódzki konkurs regionalny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który organizowany jest od ponad 20. lat. Pozwala odkryć smaki lokalne i regionalne, które mają specjalne miejsce w tradycji polskiej. Uzyskuje się je na bazie tych samych receptur i za pomocą tych samych metod co kiedyś. Jeśli czujesz, że chcesz wziąć udział w konkursie, koniecznie wyślij swoje zgłoszenie do 31 lipca 2022 roku.

To już 21. raz odbędzie się konkurs regionalny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Celem konkursu jest zasięgnięcie wiedzy na temat  regionalnych potraw. W wojewódzkim obrębie odpowiedzialny za przebieg konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Do konkursu może przystąpić każda osoba, która w chce pochwalić się swoim produktem regionalnym. Mogą to być wyroby i surowce dedykowane do bezpośredniego spożycia. Wyroby te muszą być mocno związane z regionem, z którego pochodzą. To jednak nie wszystkie kryteria. Dodatkowo przedstawiane produkty powinny być tradycyjne w danym regionie, wytwarzane za pomocą tradycyjnych metod i w małej ilości. Powinny być też dobrze znane w danej okolicy.

Kategorie konkursowe to: napoje regionalne, produkty regionalne roślinne, produkty regionalne zwierzęce i inne.

Konkurs regionalny – jakie są warunki uczestnictwa?

Jeżeli jesteś zainteresowany wzięciem udziału w konkursie, wyślij swoje zgłoszenie do 21 lipca 2022 roku do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Wszelkie dodatkowe informacje i formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronach: www.wrir.wzp.plwww.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl.

Finał konkursu odbędzie się 27 sierpnia 2022 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Zwycięzcy otrzymają nagrody rzeczowe i zostaną nominowani do honorowej nagrody „Perła 2022”. Krajowy finał konkursu odbędzie się 25 września 2022 roku na Międzynarodowych Targach Smaki Regionów w Poznaniu, podczas których zwycięzcy zostanie wręczona statuetka „Perły”.

Fot. Materiały organizatora

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl