Skarbnica kulinarna Pomorza Zachodniego coraz większa

Pomorze Zachodnie

10:09

Pod koniec ubiegłego roku do Listy Produktów Tradycyjnych dołączył miód pitny trójniak Czcibor. Jest to pięćdziesiąty trzeci produkt z Pomorza Zachodniego na liście LPT.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przyjęła z kolei do swojego grona sześciu nowych członków. Są to: Ziemniakowelove ze Stargardu, Winnice Kojder z Babinka, Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród z Lekowa, Hotel Aquarius Spa z Kołobrzegu oraz Pasieka z Pasją z Miłogoszczy, a także Gospoda Herbu Korab ze Szczecina.

SDK Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje. Obecnie liczy 60-ciu członków.

Źródło:WZP