Od 4 maja hotele i pensjonaty znów otwarte. Są istotne ograniczenia

Podczas wczorajszej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki poinformował, że od 4 maja br. mogą wznowić działalność hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe. Warunkiem jest jednak przestrzeganie wszystkich zaleceń przygotowanych przez Ministerstwo Rozwoju. 

Obiekty noclegowe będą musiały przestrzegać szczegółowych zaleceń przygotowanych przez Ministerstwo Rozwoju, które zostały podzielone na cztery części: zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze, zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie, procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi oraz procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.

Chodzi przede wszystkim o ograniczenie działalności przestrzeni rekreacyjnych oraz restauracji hotelowych. Zamknięte pozostaną siłownie, baseny, sale telewizyjne, dyskoteki i sale pobytu. Restauracje hotelowe będą mogły wydawać posiłki gościom do pokoju lub serwować je „w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek”.

Wśród wytycznych są też m.in. ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości (liczba dostępnych pokoi razy dwie osoby), umieszczenie w widocznym miejscu przed wejściem i w recepcji informacji o maksymalnej liczbie klientów mogących jednocześnie przebywać w danej części obiektu, udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk oraz dezynfekowanie nie rzadziej niż co godzinę ogólnych toalet, wind, blatu recepcyjnego, klamek, poręczy i innych często dotykanych powierzchni.

Rekomendowane jest także zapewnienie możliwości zakupu maseczek ochronnych w recepcji. W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych powinny zawisnąć instrukcje dotyczące mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek oraz zdejmowania i zakładania maseczki. Zakazane jest używanie hotelowych suszarek nadmuchowych w łazienkach pokojowych, a czas przebywania gości w recepcji musi zostać ograniczony do minimum.

Podczas wykonywania obowiązków wszyscy pracownicy hotelu powinni nosić osłonę nosa i ust (maseczkę lub przyłbicę) oraz rękawice ochronne. Natomiast personel sprzątający powinien być wyposażony w jednorazową maseczkę i rękawiczki, a w razie potrzeby również w jednorazowy fartuch z długim rękawem.

Wszystkie wytyczne znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Rozwoju.

Twój obiekt noclegowy wznawia działalność? 

DODAJ FIRMĘ DO MAPY

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl