Już 3 grudnia br. swoją premierę będzie miała sąsiedzka książka kucharska „Smaki Śródmieścia”, w której znalazło się 20 przepisów nadesłanych przez mieszkańców Szczecina. Wśród dań są m.in. Krokiet po liftingu, Bułka w międzyczasie czy Zielona zupa szczecińska.
Przepisy na dania i związane z nimi opowieści zbierało Stowarzyszenie Oswajanie Sztuki. Akcja miała dać odpowiedź na pytanie, jak według mieszkańców może smakować Szczecin. Jej efektem jest sąsiedzka książka kucharska „Smaki Śródmieścia”, w której znalazło się 20 przepisów na słodkie i słone dania. Wydawnictwo wzbogacają piękne ilustracje Zuzy Waligórskiej.
– Jesteśmy bardzo zadowoleni ze zgłoszeń, które do nas dotarły – mówi Paulina Stok-Stocka ze Stowarzyszenia Oswajanie Sztuki. – Smaki i opowieści szczecinian są oczywiście bardzo różne, tak jak różne są tradycje tych, którzy zamieszkali tutaj po wojnie. Jednak już na etapie tworzenia publikacji mogliśmy dostrzec, że jedzenie rzeczywiście zbliża ludzi, a samo dzielenie się przepisem może integrować nas, sąsiadów i całą społeczność lokalną.
Okazja do integracji nadarzy się już 3 grudnia br. o godz. 18.00 w lokalu przy ul. bł. Królowej Jadwigi 43 w Szczecinie (dawny zakład fryzjerski na rogu ul. bł. Królowej Jadwigi 44b i ul. Boh. Getta Warszawskiego), bo właśnie wtedy książka będzie miała swoją premierę. Podczas spotkania wręczona zostanie specjalna nagroda dla autora najciekawszego przepisu. Będzie też możliwość zdobycia egzemplarza książki i autografów współautorów oraz degustacji drobnych smakołyków, wykonanych na podstawie przepisów ze „Smaków Śródmieścia”. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Akcja „Smaki Śródmieścia” uzyskała dofinansowanie ze środków programu marszałkowskiego „Społecznik 2019-2021”.
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl