We wtorek 51. urodziny pasztecika szczecińskiego

Kojarzony ze Szczecinem przysmak kulinarny 20 października br. (wtorek) obchodzi 51. urodziny. 

Niestety w tym roku ze względu na pandemię koronawirusa obchody urodzin pasztecika szczecińskiego będą miały tylko odsłonę wirtualną. Organizatorzy zachęcają do dołączenia do wydarzenia na Facebooku, gdzie będą zamieszczane ciekawostki związane z regionalnym przysmakiem. Na konsumpcję każdy powinien wybrać się w dogodnym dla siebie terminie.

Pasztecika według oryginalnej receptury można zjeść w barze „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46, który od lat przyciąga mieszkańców i turystów niezmiennym smakiem oraz wystrojem przywołującym na myśl czasy PRL (stara mozaika, stoły barowe, wysokie stołki, kasa przy drzwiach lokalu).

Historia szczecińskiego pasztecika

Pasztecik to ciepłe ciasto drożdżowe z tradycyjnym nadzieniem mięsnym, kapustą i grzybami lub pieczarkami z serem. Jest przygotowywany w ważącej tonę maszynie, która pierwotnie wykorzystywana była w radzieckiej armii. W Szczecinie przysmak jest serwowany od 1969 roku. Pierwszy bar z pasztecikami powstał przy al. Wojska Polskiego, naprzeciwko kina Kosmos. Prowadziła go Bogumiła Polańska, która wspólnie ze swoimi przełożonymi wymyśliła nazwę „pasztecik”. Kolejny lokal powstaje cztery lata później przy ul. Wielkiej (dziś Wyszyńskiego), a w 1975 r. otwiera się trzeci bar przy al. Wojska Polskiego 46, który jako jedyny do dziś dochował wierności starej recepturze.

W 2010 roku pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl