W czwartek Dzień Pasztecika Szczecińskiego

14:09
Fot.: Mateusz War./Wikimedia Commons /CC-BY-SA-3.0.

20 października br. już po raz drugi obchodzić będziemy Dzień Pasztecika Szczecińskiego, a także 47. urodziny tego lubianego przez mieszkańców i turystów przysmaku. Gdzie w tym dniu zjemy tradycyjny pasztecik, w specjalnej promocyjnej cenie?

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX w., kiedy to ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała od radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania pierożków, nazwanych pasztecikami. Przysmak z drożdżowego ciasta pokochali mieszkańcy, ale i także turyści odwiedzający Szczecin. Początkowo serwowane były z farszem mięsnym, później także z masą jajeczną i rybną, z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś w sprzedaży dostępne są także z serem i pieczarkami czy kapustą i grzybami. W grudniu 2010 pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych na wniosek Bogumiły Polańskiej, z najdłużej serwującego do dziś ten przysmak Baru Gastronomicznego przy al. Wojska Polskiego 46.

Przed nami druga edycja Dnia Pasztecika Szczecińskiego. Zachęcamy do próbowania tego tradycyjnego przysmaku dostępnego praktycznie w każdym większym mieście w regionie. Akcję tę wykorzystujemy też do rozmów na temat jakości serwowanych pasztecików. Chcielibyśmy, aby pasztecik w każdym miejscu smakował tak samo dobrze – mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Tradycyjny, czyli jaki? Przede wszystkim przygotowany z naturalnych składników, serwowany prosto z maszyny. Nigdy mrożony lub powtórnie odgrzewany! Tajemnica receptury kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników.

Dzień Pasztecika Szczecińskiego

Cztery szczecińskie punkty sprzedaży, oferujące pod nazwą pasztecik szczeciński produkt tradycyjny, zapraszają do spróbowania smakołyku w promocyjnej cenie 2,5 zł:

* Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46, skosztujemy wszystkie jego rodzaje: mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem; 20 października br. czynny w godz. 10.00-19.00;

* Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73 gdzie można posmakować serowo-pieczarkowego; 20 października br. czynny w godz. 9.00 – 21.00;

* Pasztecika w CHU Manhattan w pawilonie nr 47 B przy ul. Staszica 1, gdzie można skosztować pasztecika tradycyjnego z nadzieniem serowo-pieczarkowym. 20 października br. bar czynny w godz. 10.00-18.00.

* Pasztecika przy Hali Piastowskiej przy ul. Barbary 1 a, który oferuje pasztecika tradycyjnego mięsnego, serowo-pieczarkowe, z kapustą i grzybami oraz z jajkiem. 20 października bar czynny w godz. 09.30-17.30.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego