Bistro Delfin – nowy lokal w Szczecinie. Dobre jedzenie i ważna misja społeczna

Bistro Delfin, nowo otwarty lokal w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, to przestrzeń, gdzie dobre jedzenie łączy się z ważną misją społeczną. 

Bistro Delfin

Lokal został uroczyście otwarty 25 listopada 2024 r. przez marszałka Olgierda Geblewicza i wicemarszałkinię Annę Bańkowską. Miejsce prowadzi Zakład Aktywności Zawodowej z Goleniowa wraz z Fundacją Św. Wawrzyńca, oferując smaczne posiłki, a jednocześnie wspierając osoby z niepełnosprawnością poprzez zatrudnienie.

Bistro działa od poniedziałku do piątku w godzinach 8:30–16:30  siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopolskiego przy ul. Piłsudskiego 40 (wejście główne, piętro 0). Dania i zestawy śniadaniowe serwowane będą od godziny 9.00 do 11.00, a obiadowe od godziny 12.00 do 16.00.

W lokalu dostępne są tradycyjne posiłki typowe dla bistro takie jak: tosty, panini, croissanty, bajgle, ciasta (również na ciepło), sałatki warzywne i owocowe, napoje, smoothie, kawy, herbaty smakowe. Posiłki obiadowe są sprzedawane w postaci „gorącej lady” do samodzielnego skomponowania. Każdego dnia można także kupić domowy obiad i produkty garmażeryjne.

Lokal stanowi także miejsce integrujące inne podmioty ekonomii społecznej kooperujące w ramach lokalnych sieci. W bistro dostępne są m.in. produkty spożywcze Juchowo Farm: soki, przetwory, zioła, herbaty czy produkty mleczne, a oferta będzie cały czas dostosowywana do potrzeb klientów.

Bistro Delfin
Źródło: wzp.pl
Bistro Delfin
Źródło: wzp.pl
Bistro Delfin
Źródło: wzp.pl

Rola ZAZ-ów w województwie zachodniopomorskim

Zakład w Goleniowie, który prowadzi bistro, to jedna z wielu takich placówek w regionie. ZAZ-y oferują rehabilitację społeczną i zawodową dla niemal 750 osób, a ich działalność jest współfinansowana z PFRON – w 2024 roku przeznaczono na ten cel aż 27 mln zł.

W regionie działa dziesięć ZAZ-ów, specjalizujących się m.in. w gastronomii, pielęgnacji terenów zielonych, pralnictwie czy ekologicznej produkcji żywności. Plany na 2025 rok obejmują powstanie dwóch kolejnych placówek w Koszalinie i Mielenku Drawskim.

Przykładowe działalności ZAZ-ów:

  • Goleniów – prowadzenie Bistro Delfin oraz usługi cateringowe, pralnicze i zieleniarskie,
  • Juchowo – zajmuje się głównie przetwórstwem ekologicznych surowców z gospodarstwa, bazując na tradycyjnych metodach mechanicznych, fizycznych i fermentacyjnych. Oferuje m.in. suszone zioła i owoce z własnego ogrodu, mieszanki suszonych warzyw, herbaty ziołowe i ziołowo-owocowe, tradycyjne pieczywo na zakwasie ze zbóż gospodarstwa, ciasta, makarony oraz przetwory owocowe i warzywne,
  • Stargard – specjalizuje się w organizowaniu cateringu podczas imprez okolicznościowych, przyjęć weselnych, świątecznych, imprez, przy placówce działa też palarnia kawy,
  • Kołobrzeg – organizacja przyjęć i przygotowywanie domowych obiadów,
  • Dobra – prowadzi działalność w takich obszarach jak: gastronomia, stolarnia, pralnia, ogrodnictwo, montaż-demontaż, niszczenie dokumentów,
  • Gryfino –  oferuje zatrudnienie w takich działach jak: dział krawiecki, dział konfekcjonowania i pakowania, placówka prowadzi także strzelnicę, a także oferuje usługi sprzątania, a także zajmuje się produkcją ekologicznych podpałek.
  • Choszczno – specjalizuje się w obszarach takich jak: pracownia prac drobnych, ogrodniczo-porządkowa, montaż-demontaż z elementami stolarni,
  • Karlino – usługi pralnicze, ale też szycie woreczków zapachowych i usługi cateringowe.

 

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl