Stocznia Szczecin wycofuje się z rozgrywek Plus Ligi. Jest oświadczenie miasta

Prezes klubu Stocznia Szczecin Jakub Markiewicz poinformował, że jest zmuszony wycofać klub z rozgrywek Plus Ligi. Komunikat w tej sprawie wydało również Miasto Szczecin.

Prezes Stoczni Szczecin swoje…

Na stronie internetowej Stoczni Szczecin ukazało się dziś oświadczenie prezesa klubu Jakuba Markiewicza, w którym wyjaśnia powody wycofania drużyny z rozgrywek Plus Ligi: „Ostatnich kilka dni poświęciłem tylko i wyłącznie na szukanie rozwiązań umożliwiających kontynuowanie projektu drużyny ze Szczecina w PlusLidze. Pojawiające się w tym czasie deklaracje i obietnice dawały nadzieję, na uratowanie KPS Stoczni i dokończenie sezonu 2018/2019 jest możliwe. Niestety w obecnej chwili klub potrzebował realnego szybkiego wsparcia finansowego, by w miarę normalnych warunkach dotrwać do stycznia 2019 roku. Takowe nie pojawiło się. Deklaracje, choć poważne, pieniądze przynieść mogły w perspektywie nie dni, a miesięcy. W takiej sytuacji, klub nie jest w stanie zapewnić nawet podstaw funkcjonowania drużyny, nie mówiąc o organizacji kolejnych spotkań ligowych. Zmuszony zostałem do podjęcia decyzji o wycofaniu zespołu z rozgrywek PlusLigi”.

W dalszej części oświadczenia jako jednego z winnych zaistniałej sytuacji Prezes Stoczni wskazał Miasto Szczecin, które jego zdaniem nie wystarczająco zaangażowało się finansowo w prowadzenie klubu: „Kiedy projekt odbudowy siatkówki na poziomie właściwym dla Szczecina rozpoczynaliśmy ustaliliśmy wspólnie z przedstawicielami Prezydentem miasta, że obie strony będą partycypować w kosztach utrzymania i prowadzenia zespołu na równym poziomie. Wydawało się to sprawiedliwe i logiczne.” Markiewicz dodał, że w siatkówkę na najwyższym poziomie w Szczecinie zainwestował ponad 8,9 miliona złotych środków własnych.

W oświadczeniu znalazły się również przeprosiny: „W tym najtragiczniejszym dla mnie osobiście momencie mojego siatkarskie życia chciałbym przede wszystkim przeprosić zawodników, trenerów, całe grono wspaniałych kibiców siatkówki wypełniających tysiącami halę, w której rozgrywaliśmy ligowe spotkania i całe środowisko siatkarskie w Polsce”.

… a Miasto swoje

W odpowiedzi na oświadczenie prezesa Stoczni Szczecin, Centrum Informacji Miasta przesłało do dziennikarzy komunikat, w którym czytamy: „Ze smutkiem przyjęliśmy informację o wycofaniu się klubu z rozgrywek Plus Ligi. Siatkarski Klub  Stocznia Szczecin, a wcześniej Espadon był traktowany przez Miasto na tych samych zasadach, co inne ekstraklasowe kluby halowe. Dofinansowania przyznane klubowi zostały wypłacone zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami i ustaleniami. Nie jest prawdą, że Miasto zamierzało partycypować w kosztach utrzymania i prowadzenia siatkarskiej Stoczni na tym samym poziomie, co jej właściciele.”

Klub Stocznia Szczecin podjął decyzję o wycofaniu się z rozgrywek Plus Ligi, gdyż nie był w stanie płacić olbrzymich wynagrodzeń pozyskanym przed sezonem zawodnikom. W związku z tym, większość z nich odeszła jako wolni zawodnicy. Kilku, w tym Bartosz Kurek, już znalazło sobie nowe kluby. W przesłanym piśmie Miasto podkreśla, że „kwestia doboru partnerów, kontraktowania zawodników czy konstruowania budżetu to autonomiczne decyzje każdego klubu – w tym przypadku zarządu siatkarskiej Stoczni – dlatego jakakolwiek próba przerzucania odpowiedzialności na Miasto jest bezpodstawna”. Przypomnijmy, że w tym roku klub otrzymał od Miasta 1,2 mln zł (od 2016 roku kwota wsparcia wyniosła łącznie 3,5 mln zł).

Czy jest jeszcze szansa na odbudowę drużyny? „Miasto deklaruje dalsze wsparcie i odbudowę męskiej siatkówki w Szczecinie. Jednakże na transparentnych zasadach i zdrowej współpracy. Nie ulega bowiem wątpliwości, że na sportowej mapie Szczecina jest miejsce na siatkówkę na najwyższym poziomie” – czytamy w końcowej części oświadczenia.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl