W co czwartej próbce lodów w regionie wykryto bakterie

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przeprowadziła kontrole w lodziarniach na Pomorzu Zachodnim. Okazało się, że co czwarta próbka zawierała nadmierną ilość bakterii, które mogą powodować choroby układu pokarmowego.

Od 1 czerwca do 8 lipca br. pracownicy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili 108 kontroli w wytwórniach lodów oraz w obiektach z automatami do lodów. Zbadano 215 próbek lodów, z czego 55 zostało zakwestionowanych ze względu na nadmierną liczbę bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej – wyjaśnia Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie.

Nieprawidłowości dotyczące zachowania higieny oraz stosowania niewłaściwych praktyk sanitarnych stwierdzono w trzynastu lodziarniach. W siedmiu przypadkach WSSE zdecydowała o nałożeniu mandatów, których łączna kwota wyniosła 2300 zł (wystawiono je m.in. za brudno utrzymane urządzenia chłodnicze oraz półki w regałach, brak należytej czystości, składniki spożywcze po terminie ważności czy brud w pomieszczeniach produkcyjnych).

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl