24 września br. na Targach Smaki Regionów nagrodzono najlepsze produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur.
Komisja Konkursowa Medalu Targów Smaki Regionów doceniła grzyby marynowane z szyszką Krystyny Hapki (Ostre Bardo w powiecie świdwińskim). Z kolei Gospoda Herbu Korab Danuty Gołowacz i Małgorzaty Dzieciniak zwyciężyła w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „potrawa” za Seviche z ryby regionalnej na purée ze szparagów.
W kategorii „produkt regionalny” uznanie zyskały następujące produkty z województwa zachodniopomorskiego:
- jesiotr wędzony z gospodarstwa rybackiego Anny i Łukasza Skowrońskich
- ser kozi widuchowski Edyty Szczupak z Marwic (powiat gryfiński)
- chleb szczeciński z Piekarni Przemysława Wojciechowskiego (Szczecin)
- wino z owoców róży – dolickie z Gospodarstwa ekologicznego Sedina, Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich (Sedina zdobyła również wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów)
Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy.
Targi Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich potrwają do 26 września br.
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl