Stabilizacja sytuacji w Lubczynie i na Odrze

15:31
Materiały prasowe

W niedzielę wojewoda Adam Rudawski wraz ze strażakami, burmistrzem Goleniowa i starostą goleniowskim patrolowali jezioro Dąbie w Lubczynie, potwierdzając, że sytuacja się ustabilizowała. Podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim, wojewoda poinformował, że nie zaobserwowano nowych przypadków śnięcia ryb. Główną ich przyczyną jest toksyna złotej algi, jednakże rozważane są również inne powody, takie jak lokalna przyducha i kłusownictwo.

Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie, Michał Durka, poinformował, że od 18 czerwca pracownicy Wód Polskich wraz ze strażakami i samorządowcami zebrali w Lubczynie około 1600 kg martwych ryb.

Zamknięte kąpieliska

Dr Małgorzata Domagała-Dobrzycka, państwowa wojewódzka inspektor sanitarna, wyjaśniła powody zamknięcia kąpielisk. W Dąbiu kąpielisko zamknięto z powodu niedostatecznej oceny w 2023 roku, natomiast w Lubczynie z powodu przekroczenia norm mikrobiologicznych. Sanepid zachęca do śledzenia serwisu kąpieliskowego, gdzie na bieżąco publikowane są aktualne informacje.

Monitoring wody i ryb

Wojewódzki inspektor sanitarny, dr Sławomir Konieczny, poinformował, że monitorowanie złotej algi wzdłuż całego biegu Odry jest kontynuowane. W okolicach Lubczyny dodatkowo zlecono badanie wody na obecność toksyn wydzielanych przez złotą algę. Wojewódzki lekarz weterynarii, dr Maciej Prost, zaznaczył, że badania próbek martwych ryb nie wykazały przekroczenia stężenia metali ciężkich.

Sytuacja na Odrze

Na Odrze i Międzyodrzu nie stwierdziliśmy śniętych ryb. Dane z echosond oraz uzyskane od wędkarzy wskazują na to, że ryby w rzece są i reagują właściwie. Pamiętajmy, że w okresie letnim powodem śnięcia ryb są nie tylko złote algi, ale również lokalne przyduchy – stwierdził Adam Tański prof. ZUT, prezes Zarządu Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Szczecinie

Złota alga jako główna przyczyna śnięcia ryb

Prof. Małgorzata Bąk z Instytutu Nauk o Morzu i Środowisku Uniwersytetu Szczecińskiego przedstawiła badania dotyczące złotej algi.

Od 2022 r. staramy się wyjaśnić dlaczego złota alga jest raz toksyczna, a raz nie. Czasami tej algi nie ma dużo, a ryby padają. Okazuje się, że obniżanie zasolenia wody powoduje stres osmotyczny i pękanie złotych alg, a następnie wydzielanie toksyn, co prowadzi do śmierci ryb. Jeżeli widzimy świeżą, martwą rybę, warto odchylić jej skrzela i zrobić zdjęcie, które potem wyślemy do służb – to pomoże określić przyczynę zgonu, ponieważ złota alga niszczy skrzela, co można uchwycić na zdjęciach. W naszym regionie borykamy się ze skutkami płynięcia fali słonej wody ze złotą algą – podkreśliła prof. Małgorzata Bąk z instytutu Nauk o Morzu i Środowisku Uniwersytetu Szczecińskiego.

Reakcje służb na kryzys

Wojewoda Adam Rudawski zaznaczył, że wszystkie służby są w pełnej gotowości na nadchodzące ciepłe dni i niskie stany wód. Apelował do wędkarzy, rybaków i turystów o zgłaszanie niepokojących zjawisk, takich jak martwe ryby, do odpowiednich służb. Numery telefonów do Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, Wód Polskich i Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska są czynne całodobowo.

Materiały prasowe

Aktualne informacje z prac zespołu i te dotyczące Odry znaleźć można na stronie www.gov.pl/web/odra

/Źródło: ZUW Szczecin/