Podczas dwóch ostatnich weekendów zachodniopomorscy inspektorzy sanepidu sprawdzali lokale gastronomiczne, stołówki, smażalnie, lodziarnie i sklepy spożywcze.
Kontrolerzy mieli zastrzeżenia przede wszystkim do higieny oraz sposobu przechowywania jedzenia. Zdarzały się również przypadki mrożenia lub sprzedawania przeterminowanych produktów, nieinformowania o alergenach znajdujących się w potrawach czy braków w dokumentacji.
Łącznie w naszym regionie przeprowadzono 51 kontroli, których efektem było wystawienie 11 mandatów na kwotę 3100 złotych.
Przypomnijmy, że niedawno sanepid przeprowadził kontrole w nadmorskich lodziarniach. Wykazały one, że co czwarta próbka lodów zawierała nadmierną ilość bakterii, które mogą powodować choroby układu pokarmowego. Nieprawidłowości stwierdzono w trzynastu lodziarniach, a siedem z nich zostało ukaranych mandatami na łączną kwotę 2300 zł.
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl