Ruszył konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Do 12 kwietnia br. przyjmowane są zgłoszenia w wojewódzkim etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Który regionalny produkt żywnościowy oraz potrawa charakterystyczna dla Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? 

Będzie to już 19. odsłona konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego celem jest gromadzenie wiedzy o unikatowych i charakterystycznych produktach żywnościowych danych regionów.

Każdy region ma charakterystyczne produkty i potrawy, które są jego wizytówką. Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur – mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Najlepszy produkt żywnościowy i potrawa z Pomorza Zachodniego

Regionalny finał konkursu podzielony jest na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe powinno składać się z dwóch dań: zupy lub przystawki i dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem powszechnie znanych i rozpoznawalnych w danym regionie.

W drugiej kategorii konkursu może wziąć udział każdy, kto zaprezentuje żywnościowy produkt regionalny (surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw). Produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być także produkowane tradycyjnymi metodami i wywodzić się z tradycji w danym regionie. Jury wybierze najlepsze produkty w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Zwycięzcy otrzymają nagrody rzeczowe oraz nominacje do nagrody honorowej „Perła 2019”, której wręczenie zaplanowano na 29 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Jak się zgłosić?

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 12 kwietnia br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (w przypadku konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy) oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (w przypadku konkursu na najlepszą potrawę regionalną). Regionalny finał konkursu odbędzie się 11 maja 2019 r. w Szczecinie.

Więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego: http://www.wrir.wzp.pl.

Fot. Materiały organizatora

Autor: KR szczecin@infoludek.pl