Przysmaki z Pomorza Zachodniego nagrodzone kulinarnymi „Perłami”

Cztery produkty i jedno danie z Pomorza Zachodniego otrzymały prestiżowe kulinarne „Perły” podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. 

Nominacje do nagrody zostały przyznane podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie.

Podczas kończących się dziś poznańskich targów „Smaki Regionów” prestiżowe wyróżnienie otrzymały następujące produkty regionalne z naszego regionu: polski łosoś jurajski (Jurassic Salmon Sp. z o.o.), chleb morski z Bobolic (Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach) i białe wino gronowe Sydonia (Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia).

W kategorii potrawa regionalna „Perła” trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

Nagrodzona potrawa regionalna Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Szczecińska szkoła otrzymała również nagrodę Klucz do Polskiej Spiżarni oraz nagrodę specjalną Prezydenta RP.

Medal Targów Smaki Regionów otrzymało natomiast Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

Odbywające się w dniach 28-30 września br. w Poznaniu targi „Smaki Regionów” to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne (m.in. miody, przetwory z warzyw, produkty z malin, ogórka kołobrzeskiego, a także serca kaziukowe oraz ryby) prezentowało tam blisko dziesięciu wystawców z Pomorza Zachodniego.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl