„Poszukiwacze smaków” – weź udział w konkursie!

„Poszukiwacze smaków” to konkurs dla wszystkich, którzy kochają gotować i opierają się na tradycyjnych, rodzinnych recepturach. Urząd Marszałkowski organizuje konkurs, który ma wyłonić najlepsze kulinarne tradycyjne smaki naszego województwa. Zgłoszenia można składać do 27 marca 2023 roku.

„Poszukiwacze smaków” – z pokolenia na pokolenie

Urząd Marszałkowski pozwala na wszelkie chwyty – młodzi poszukiwacze smaków mogą wykorzystać rodzinne pamiątki, dokumenty czy fotografie, aby odnaleźć tradycyjne przepisy na różne potrawy.

W konkursie należy przedstawić opis produktu, przepis oraz jego charakterystyczne cechy. Wszystko to na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów jest przedstawienie walorów estetycznych produktów i potraw na współczesnym zdjęciu. Ma to zachęcać do wspólnego gotowania z rodziną i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne. Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie.

„Poszukiwacze smaków”
źródło: materiały organizatora

Gdzie i do kiedy wysłać zgłoszenia?

Zgłoszenia do X edycji konkursu można przesłać do 27 marca br. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. O przyjęciu do konkursu decyduje data stempla pocztowego. Wszystkie dodatkowe informacje można zdobyć pisząc na adres e-mail: pmkatun@wzp.pl lub dzwoniąc pod numer (91) 44 10 233. Laureatami zostanie maksymalnie sześciu uczniów na dwóch poziomach – szkoły podstawowe oraz ponadpodstawowe. Laureaci i wyróżnieni uczestnicy otrzymają także nagrody rzeczowe.
Rozstrzygnięcie konkursu planowane jest na koniec kwietnia 2023 roku.

„Poszukiwacze smaków” – założenia konkursu 

Głównym założeniem konkursu jest zainteresowanie młodego pokolenia potrawami tradycyjnymi i zachęcenie ich do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań oraz odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. Region ma aktualnie 56 produktów tradycyjnych na liście, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowe pozycje, które zostały wpisane na LPT to m.in. pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie, kaziukowe serducha oraz zupa nic.

Organizatorem konkursu jest Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego, którą można znaleźć TUTAJ.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl