Paszteciki gwdowskie nowym produktem tradycyjnym z regionu

10:53
Fot. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Pojezierze Razem"

Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o 39. przysmak z województwa zachodniopomorskiego. To paszteciki gwdowskie, czyli te z kapustą i grzybami zapiekane w drożdżowym cieście.

Tradycyjny wypiek z powiatu szczecineckiego

Paszteciki gwdowskie to 39. produkt, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek o wpisanie swojej specjalności złożyła do Urzędu Marszałkowskiego Danuta Szlaz z Gwdy Wielkiej (powiat szczecinecki), która mówi, że wypiekaniem pasztecików zajmuje się od ponad 30 lat i przybliża historię świątecznego przysmaku. – W roku 1949 mama przyjechała do powiatu białogardzkiego i zamieszkała w miejscowości Stanomino. Od kiedy pamiętam bardzo często mama przygotowywała właśnie paszteciki. Według mnie, już od początku lat 50. XX w. paszteciki te były wyrabiane na terenie obecnego województwa zachodniopomorskiego. Początkowo na imprezy rodzinne i spotkania towarzyskie.

Pani Danuta do przygotowania swojego popisowego dania wykorzystuje ciasto, do wyrobienia którego używa: mąki, masła, jajek, śmietany, drożdży, cukru i soli oraz farszu z grzybów, cebuli i kiszonej kapusty. Całość zapieka, około 20 minut. Potwierdzeniem najwyższej jakości „Pasztecików gwdowskich” jest wyróżnienie, które pani Danuta zdobyła w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2015”.

Te smaki podbijają podniebienia

Konferencja prasowa była też okazją do poznania tegorocznych zwycięzców konkursu kulinarnego, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, w którym zwycięzcy otrzymują prestiżowe „Perły”. W tym roku komisja przyznała aż 5 takich nagród zachodniopomorskim producentom i restauratorom.

Jury zachwyciliśmy kiełbasą jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami z sosem tymiankowym oraz staropolską sztufadą z dziczyzny. W kategorii produkty komisja konkursowa doceniła: węgorza pieczonego w zalewie, masło ostrowieckie oraz kołobrzeskie piwo Colberg.

Nagrodzone produkty i dania zostały w wybrane w regionalnych eliminacjach. Warto przypomnieć, że w tym roku walka o zwycięstwo i nominację do „Perły” była zacięta. Swoje zgłoszenia nadesłało ponad 90 uczestników w kategorii produktowej, choć regulaminowy limit to 80.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego