Nowe przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych

Kolejnymi produktami z Pomorza Zachodniego, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych są: jabłuszka w koszulkach, Masło Ostrowieckie i Miody Rusinowskie.

O nowych produktach na ministerialnej liście poinformował na swojej stronie internetowej Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Jabłuszka w koszulkach

Jabłuszka w koszulkach są jednym z produktów, który od wielu lat jest w programie cukierniczych warsztatów szkolnych w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie. Ich tajemnica tkwi w cieście, które według niezmienionej receptury powinno być krucho-drożdżowe. Według smakoszy, najlepszy smak przysmaku można uzyskać używając jabłek Ligol lub Champion. Jabłuszka w koszulkach już od ponad dwudziestu lat można kupić w szkolnym sklepiku cukierniczym prowadzonym przez Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Masło Ostrowieckie

Przy wyrobie Masła Ostrowieckiego stosuje się od wielu lat te same, tradycyjne metody wytwarzania. Głównymi urządzeniami używanymi do ubijania śmietany są drewniana kierznia lub kierzynka. Wysoką jakość Masła Ostrowieckiego potwierdzają otrzymane nagrody:  I nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” (w 2014 roku) i „Perła” (w 2016 roku).

Nie produkujemy masła, tylko je wytwarzamy. Jest to skomplikowany i złożony proces. Podstawą wytwarzania tego produktu jest mleko od krowy, a nie każda daje równie smaczne – mówił wnioskodawca Masła Ostrowieckiego Andrzej Przywecki.

przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Miody Rusinowskie

Miody Rusinowskie to ogólna nazwa dla takich miodów jak: gryczany, wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, mniszkowy, faceliowy i ze spadzi liściastej. Są wytwarzane od kilkudziesięciu lat na bazie roślin występujących wokół wsi Rusinowo (gmina Postomino). Miody Rusinowskie mają 60-letnią tradycję, ale obecnie pszczelarze prowadzą także pasieki wędrowne, a nie tylko stacjonarne jak było przed kilkudziesięciu laty. Dzięki temu w ich ofercie mogło pojawić się więcej rodzajów miodów.

– Posiadam pasiekę 80-rodzinną, w części stacjonarną, w części wędrowną, wywożoną na różnego rodzaju pożytki, aby pozyskać miody m.in. faceliowy, gryczany czy rzepakowy. Pasieki staram się wywozić na tereny ekologiczne, z dala od przemysłu, żeby ten miód był zdrowy tak jak dawniej – mówił właściciel pasieki Maja i wnioskodawca Miodów Rusinowskich, Paweł Olzak.

przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Opisane wyżej produkty na ministerialną listę zostały wpisane 27 września 2017 r.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl