Uniwersytet Szczeciński bierze udział w realizacji eksperymentu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) podpisała siedem kontraktów z polskimi instytucjami i firmami na realizację eksperymentów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Jednym z nich jest Yeast TardigradeGene realizowany, między innymi, przez Uniwersytet Szczeciński. Jego pełna nazwa to „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?”

W tym eksperymencie przetestowana zostanie przeżywalność zmodyfikowanych genetycznie drożdży (wzbogaconych białkiem niesporczaków) w warunkach mikrograwitacji, co ma na celu określenie możliwości ich użycia jako biofabryk zarówno podczas podróży kosmicznych jak i na Marsie czy na Księżycu. Projekt jest realizowany przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytet Szczeciński (lider), Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Śląski w Katowicach.

Eksperyment przygotowuje interdyscyplinarny zespół koordynowany przez prof. dr hab. Ewę Szuszkiewicz z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Szczecińskiego. Pozostałymi członkami zespołu są dr hab. Franco Ferrari (Instytut Fizyki, Uniwersytet Szczeciński), dr hab. Nina Antos-Krzemińska, dr hab. Łukasz Kaczmarek and dr Andonis Karachitos, prof. dr hab. Hanna Kmita (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu i dr hab. Izabela Poprawa (Uniwersytet Śląski w Katowicach).

Yeast TardigradeGene wkroczył w fazę przygotowania do lotu wraz z sześcioma innymi eksperymentami. Lista tych eksperymentów w kolejności alfabetycznej:

 

ASTROMENTALHEALTH

Eksperyment badający wpływ izolacji kosmicznej na zdrowie psychiczne człowieka. Badania będą analizować interakcję ze środowiskiem, zmiany w stanie emocjonalnym i efektywności pracy, co może przyczynić się do opracowania lepszych systemów wsparcia psychologicznego dla załóg kosmicznych. Podmiot odpowiedzialny: Uniwersytet Śląski.

HUMAN GUT MICROBIOTA

Skupia się na zmianach w mikrobiomie jelitowym astronautów podczas krótkotrwałej (dwutygodniowej) misji kosmicznej. Wyniki tych badań mogą wpłynąć na przyszłe strategie żywieniowe astronautów przebywających na niskiej orbicie okołoziemskiej w warunkach zredukowanej grawitacji i zapewnić utrzymanie ich zdrowia i wydajności w trakcie i po zakończeniu misji. Podmiot odpowiedzialny: WAT, Instytut Optoelektroniki, Centrum Inżynierii Biomedycznej.

IMMUNE MULTIOMICS

Eksperyment mający na celu zrozumienie, jak mikrograwitacja wpływa na układ odpornościowy człowieka. Analizując zmiany w ekspresji genów i badając procesy regulujące ekspresję genów w komórkach krwi, naukowcy spodziewają się odkryć, jak adaptacja do warunków kosmicznych wpływa na zdolność organizmu do obrony przed infekcjami. Podmiot odpowiedzialny: WAT, Instytut Optoelektroniki, Centrum Inżynierii Biomedycznej.

LEOPARDISS

Projekt technologiczny, który demonstruje działanie zaawansowanej jednostki przetwarzania danych umożliwiającej zastosowanie rozwiązań AI (sztucznej inteligencji) w kosmosie. To badanie ma kluczowe znaczenie dla przyszłości eksploracji kosmicznych, gdzie autonomiczne systemy będą odgrywać coraz większą rolę. Podmiot odpowiedzialny: KP Labs, Politechnika Poznańska.

SPACE VOLCANIC ALGAE

Eksperyment naukowy, który bada zdolność ekstremofilnych mikroglonów wulkanicznych do przetrwania i adaptacji w warunkach kosmicznych, co będzie miało znaczenie w przyszłych misjach kosmicznych oraz zastosowaniu w obiegu zamkniętym i medycynie kosmicznej. Podmiot odpowiedzialny: Extremo Technologies.

WIRELESS ACOUSTICS

Eksperyment koncentrujący się na rozwoju systemów monitorowania hałasu na ISS. Celem jest stworzenie bezprzewodowych rozwiązań zdolnych do ciągłego monitorowania warunków akustycznych, co zwiększy bezpieczeństwo i komfort załóg kosmicznych. Podmiot odpowiedzialny: Svantek.

 

/Źródło: Uniwersytet Szczeciński/