Naukowcy ZUT „szczepią” truskawki bakteriami, aby uodpornić je na suszę

Naukowcy ZUT „szczepią” truskawki bakteriami, aby pomóc im przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin.

Badania prowadzi zespół badaczy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT), pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa. Prace te trwają od wielu lat, a ich wynikiem są liczne publikacje naukowe w renomowanych czasopismach oraz planowany doktorat jednej z doktorantek.

Celem badań jest uzyskanie smacznych i zdrowych owoców przy jednoczesnym prowadzeniu upraw w sposób jak najbardziej ekologiczny. Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, czyli mikroorganizmów żyjących w pobliżu korzeni roślin, na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonów truskawek. Poszukują takich szczepów bakterii, które mogą również przyczyniać się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

 Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem, badania i poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne, nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących, niekorzystnych zmian klimatycznych – podkreśla prof. Mikiciuk.

Naukowcy ZUT współpracują przy tych badaniach z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetem Szczecińskim oraz Instytutem Technologiczno-Przyrodniczym. Koncepcja badań i same doświadczenia zrodziły się i są realizowane na ZUT.

Na zdjęciu (fot. Kamila Kozioł/ZUT) od lewej nasi Naukowcy zaangażowani w temat: profesor Grzegorz Mikiciuk, profesor Małgorzata Mikiciuk, mgr inż. Dominika Paliwoda, profesor Justyna Chudecka, dr inż. Tomasz Tomaszewicz.
Fot. Kamila Kozioł/ZUT
Fot. Kamila Kozioł/ZUT
Fot. Kamila Kozioł/ZUT

/Źródło: ZUT w Szczecinie/