Wiosenne popołudnie (z piwem) w Muzeum Historii Szczecina

Dział Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie przygotował spotkanie, podczas którego będzie można poznać historię piwa, tajniki jego produkcji i smaków, a degustując dowiedzieć się jak rozpoznać to dobre. 

To ostatnie spotkanie z cyklu opowieści o ważnych napojach w naszej kulturze. Jak w poprzednich edycjach mówiących o herbacie, ziołach i kawie towarzyszyć będzie muzyka i konkurs z nagrodami.

Wiosenne popołudnie (z piwem) w Muzeum odbędzie się 22 kwietnia 2023 r. w godz. 16.00 – 18.00 w Muzeum Narodowym w Szczecinie – Muzeum Historii Szczecina (Ratusz Staromiejski, ul. Księcia Mściwoja 8).

Ze względu na alkoholowy charakter napoju na spotkanie wstęp mają tylko osoby pełnoletnie.

Wstęp wolny po dokonaniu zapisu na spotkanie. Zapisy od dnia 12 kwietnia 2023: 

  • Małgorzata Grzechowiak: m.grzechowiak@muzeum.szczecin.pl, tel. 797 705 267
  • Agnieszka Słowińska: a.slowinska@muzeum.szczecin.pl, tel. 797 705 243

Krótka historia piwa

Piwo jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych napojów świata. Wyprodukowane ze sfermentowanego zbożowego surowca znane było już na początku neolitu. Piwo spożywane było w Mezopotamii i w Egipcie, starożytni Grecy i Rzymianie na ogół woleli pić wino. Piwowarstwo w chłodnym klimacie północnej Europy z sukcesem rozwijały natomiast plemiona celtyckie i germańskie. 

Od IX wieku na terenie Niemiec zaczęto do produkcji piwa stosować chmiel. Roślina ta wypierając stopniowo inne używane do tej pory przybliżyła piwo do produktu, który znamy obecnie. Produkcję, którą możemy nazwać przemysłową rozwinięto początkowo w Anglii w XVIII w., a następnie w Bawarii. 

W 1842 roku w Pilznie Joseff Groll uwarzył po raz pierwszy piwo dolnej fermentacji o słomkowej barwie z jasnych słodów suszonych w łagodnych warunkach. Piwo to zyskało wielka popularność dając podstawy do rozwoju browarnictwa w Europie, gdzie na przełomie XIX i XX wieku wytwarzano około 80% światowej produkcji piwa. Obok Anglii i Niemiec największy w niej udział miały browary z Czech, Belgii i Danii. Tendencje te utrzymują się także współcześnie.  

Piwo obok miodu było ulubionym alkoholowym napojem także wśród Słowian. Jego podobna we wszystkich językach słowiańskich nazwa wywodząca się od prasłowiańskiego pivo oznaczająca napój, napitek wyraźnie wskazuje na jego znaczenie w życiu codziennym i obrzędowym naszych przodków. 

W średniowieczu ważnym elementem w rozwoju piwowarstwa były nadawane przywileje na warzenie i wyszynk piwa oraz rozwój cechów piwowarów. W wiekach XVI i XVII powstały browary dworskie, choć nie reprezentowały one wysokiego poziomu sztuki browarniczej. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku następuje powolny rozwój produkcji, próbujący dogonić stale unowocześniane browary w innych częściach Europy. Nacjonalizacja przemysłu po 1945 roku i brak konkurencji skutkowały brakiem dbałości o jakość wyrobów piwnych. Dopiero po 1990 roku wraz z wejściem do Polski kapitału i standardów dobrych europejskich browarów oraz możliwość tworzenia małych lokalnych i rodzinnych (rzemieślniczych) browarów uczyniła z piwa nie tylko napój przez nas lubiany, ale i smaczny. 

[Źródło: Muzeum Narodowe w Szczecinie]

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl