Orientalne smaki na V Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy

Wyjątkowy festiwal łączący świat kuchni ze światem ogrodów odbędzie się w dniach 11-12 lipca br. w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Hasło tegorocznej edycji to „Kwiatowy smak orientu”.

Podczas każdej edycji festiwalu organizatorzy tworzą nowy ogród. W ubiegłych latach powstał już Warzywnik Kwiatowy, Ogród Lawendowy w stylu prowansalskim i Ogród w Smaku Lila-Róż, a teraz przyszedł czas na Ogród Kwiatów Orientu. W nowym zakątku Ogrodów Hortulus Spectabilis znajdą się orientalne kwiaty jadalne, m.in. liliowce, orchidee i aksamitki.

Chętni będą mogli wziąć udział w plenerowych prelekcjach i pokazach florystycznych prowadzonych przez dr hab. Agnieszkę Krzemińską, która jest kierownikiem Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz międzynarodowym sędzią florystyki.

V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych Dobrzyca
Fot. Materiały organizatora

Kwiatową kuchnię ponownie prowadzić będzie Mariusz Siwak, a w menu nie zabraknie dań orientalnych (ale nie tylko) z kwiatami jadalnymi i ziołami. Uczestnicy będą mogli degustować m.in. kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to, by w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek „Pyszne Chwasty” i „Kwiaty Jadalne” poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi uczestników Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu pokaże wszystkim zainteresowanym, jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych Dobrzyca
Fot. Materiały organizatora

Festiwal będzie też okazją do pogłębienia swojej wiedzy ogrodniczej. Specjaliści z firmy PlantiCo w czasie prelekcji na scenie głównej opowiedzą m.in. o tym, jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Indywidualne porady będą udzielane na stoisku wystawcy.

W tym roku na imprezie swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci z regionu pochwalą się swoimi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. Będą też naturalne kosmetyki, kwiaty i zioła.

V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych Dobrzyca
Fot. Materiały organizatora

Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu, porad dietetycznych, konkursu florystycznego oraz animacji dla dzieci.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy to największe tego typu wydarzenie w Polsce. Jego ubiegłoroczną edycję odwiedziło ponad 9 tys. osób.

Szczegółowy program na sobotę można znaleźć TUTAJ, a na niedzielę TUTAJ.

Więcej informacji: https://www.hortulus.com.pl

Portal Infoludek.pl jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl