Nominacje do nagrody kulinarnej „Perła 2016”

08:00
kucharze

5_52.jpg

W kategorii produkty o zwycięstwo w Poznaniu walczyć będzie siedem regionalnych przysmaków. Natomiast nominację w części gastronomicznej otrzymały dwa dania – staropolska sztufada z dziczyzny, specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.

Największe kulinarne zmagania w regionie

Nominacje do tytułu kulinarnej „Perły” zostały przyznane w sobotę, 23 lipca 2016 r. podczas zachodniopomorskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. 

O co walczono?

Konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. Warto zaznaczyć, że w tym roku walka o zwycięstwo w konkursie była zacięta już na etapie eliminacji. Swoje zgłoszenia nadesłało ponad 90 uczestników w kategorii produktowej, choć regulaminowy limit to 80. W kategorii na najlepszą potrawę o pierwsze miejsce starały się cztery zespoły. Uczestnicy w konkursie walczyli także o nominację do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”, której zwycięzców poznamy we wrześniu podczas poznańskich targów „Smaki regionów”.

Cenne nominacje do „Pereł 2016”

W tym roku o ten zaszczytny tytuł z naszego regionu powalczy siedem produktów oraz dwa dania. Warto w tym miejscu dodać, że zgodnie z regulaminem do nominacji do nagrody „Perła” podczas regionalnych finałów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli również kandydować uczestnicy poprzednich edycji, którzy otrzymali I, II nagrodę lub wyróżnienie w kategorii produkty. I z tej możliwości skorzystano.

Komisja konkursowa, która obradowała pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie zdecydowała, że nominację do tegorocznej „Perły” otrzymają następujące produkty:

  • Udziec wędzony wieprzowy (Ireneusz Jung)
  • Węgorz pieczony w zalewie (Małgorzata i Piotr Kozłowscy)
  • Masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej i Kalina Przyweccy)
  • Ogórek konserwowy barwicki (Małgorzata Kula)
  • Piwo Colberg (Artur Małetka)
  • Miód pitny trójniak „Cedyński” ( Jan Olszański)
  • Wino z dojrzałych pomidorów (Bożena i Ryszard Jaszczowscy).

W kategorii na najlepsze danie przyznano dwie nominacje do „Pereł” tegorocznym uczestnikom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Bolesława Sobolewskiego wybrała staropolską sztufadę z dziczyzny specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.

W tej kategorii mogły wystartować dwuosobowe zespoły, reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Ich zadaniem podczas finału w Książnicy Pomorskiej było przygotowanie z produktów regionalnych menu składającego się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. W tym roku o zwycięstwo walczyły oprócz nagrodzonych: Wyszak Browar Rodzinny oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Kandydaci do „Pereł 2017”?

Do konkursu w części produktowej przyjmowane były te związane z określonym obszarem geograficznym, wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami i wywodzące się z tradycji kultywowanych w danym regionie.

Zwycięzcy tegorocznego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:

Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne

  • Zachodniopomorski Smak Natury – kiełbasa z dzika, Roman Kawecki

Podkategoria – produkty i przetwory z ryb

  • Jesiotr wędzony, Anna i Łukasz Skowrońscy

Podkategoria – Produkty mleczne

  • Ser bałtycki, Wojciech Adamski

Podkategoria – Miody

  • Świeszewski miód mniszkowy, Małgorzata Chabowska

Wyróżnienie:

  • Pyrzycka okrasa z gęsi, Edyta Pajor
  • Ser kozi widuchowski, Edyta Szczupak

 

Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria – Przetwory owocowe

  • Konfitura jagodowa – Mieczysława Stemplowska

Podkategoria – Przetwory warzywne

  • Koprzywieńskie grzyby marynowane, Kazimiera Kula

Podkategoria – Produkty zbożowe

  • Chleb mazowiecki – zwykły, Ewa Majewska

Podkategoria – Wyroby cukiernicze

  • Rogaliki z Gwdy, Kamil Drewniak

Wyróżnienia:

  • Makownik świąteczny, Agnieszka Jager
  • Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej, Ryszard Jaszczowski

 

Kategoria – Napoje regionalne

Podkategoria – Napoje bezalkoholowe

  • Syrop z młodych pędów sosny, Tomasz Kaleta

Podkategoria-napoje alkoholowe

  • Miód pitny trójniak „Słodycz łąki 2014”, Krzysztof Piwowar

Wyróżnienia:

  • Miód pitny: dwójniak lipcowy, Tomasz Sadowski
  • Miód pitny trójniak „Czcibor”, Jan Olszański

 

Kategoria – Inne produkty regionalne

  • Pierogi smażone z kurkami, Marzena Krakowiak

Wyróżnienie:

  • Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem), Ks. Maciej Pliszka
  • Pierogi z pokrzywą, Stanisława Stępień

Srebrne Gryfy za promocję smaku

Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” było też okazją do nadania srebrnych Odznak Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego. Wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa odznaczył Bożenę Jaszczowską – autorkę wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych konfitury szczecińskiej z owocu róży oraz z zielonych pomidorów. Srebrny Gryf trafi ł także do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Odznakę w imieniu Izby odebrała jej prezes Izabella Byszewska.

Finał konkursu odbył się podczas ósmej edycji Jarmarku Jakubowego.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego