IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy już w ten weekend

Ten wyjątkowy festiwal łączy świat kuchni ze światem ogrodów. Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

Zaplanowany na najbliższy weekend festiwal odbędzie się pod hasłem „Kwiaty w smaku lila-róż”. To oznacza, że w tym roku na talerzach uczestników zagoszczą m.in. lawendy, pysznogłówki, róże, fuksje i inne kwiaty w tej kolorystyce (ale nie tylko). Podczas wydarzenia będzie można poznać pełną gamę smaków kwiatów jadalnych: od delikatnych kwiatów dyni, po intensywne i pikantne (np. nasturcji).

Kwiatową kuchnię ponownie prowadzić będzie Mariusz Siwak, a w menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek i serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi. Wszystkie dania przygotowane przez szefa kuchni będzie można degustować, a przepisy na wybrane potrawy „w smaku lila-róż” zabrać ze sobą do domu.

IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Fot. Materiały organizatora

Podczas każdej edycji festiwalu organizatorzy tworzą nowy ogród. W latach ubiegłych powstał Warzywnik Kwiatowy i Ogród Lawendowy w stylu prowansalskim, a teraz przyszedł czas na Ogród w Smaku Lila-Róż. W tym romantycznym zakątku będzie można nie tylko zobaczyć, które kwiaty w kolorach lila-róż są jadalne, ale również zrelaksować się wśród ich słodkich zapachów.

Festiwal będzie też okazją do pogłębienia swojej wiedzy ogrodniczej. Zadba o to Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze „Polan”. Jej przedstawiciele w czasie pokazów i wykładów będą udzielać porad ogrodniczych i opowiedzą m.in. o tym, jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne.

IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Fot. Materiały organizatora

Zaplanowano też plenerowe prelekcje prowadzone przez dr hab. Agnieszkę Krzemińską – kierownika Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, pokazy florystyczne oraz warsztaty z plecenia wianków.

Gościem IV Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych będzie dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek „Pyszne Chwasty” i „Kwiaty Jadalne” tradycyjnie będzie czuwała nad tym, aby w trakcie imprezy zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne oraz wygłosi wykłady o kwiatach jadalnych.

IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Fot. Materiały organizatora

Katarzyna Majewska pokaże jak przygotować naturalne kosmetyki, które można też zjeść, a Grażyna Uścińska, autorka książki „Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania z niezwykłych roślin”, poprowadzi pokazy kulinarne.

W trakcie festiwalu odbędzie się również III edycja konkursu „Cały ogród na talerzu!”, w którym wezmą udział cztery drużyny. Pierwszego dnia imprezy ich przystawki, dania główne i deser oceni jury, a drugiego dnia jedno wybrane danie trafi do masowej degustacji. Zespół, który zdobędzie najwięcej głosów, otrzyma Nagrodę Publiczności.

IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Fot. Materiały organizatora

W tym roku na imprezie swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci z regionu pochwalą się swoimi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. Nie zabraknie też naturalnych kosmetyków, kwiatów i ziół. Dla najmłodszych gości festiwalu organizatorzy przygotowali kąciki z animacjami.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy to największe tego typu wydarzenie w Polsce. Jego ubiegłoroczną edycję odwiedziło ponad 8 tysięcy osób.

Szczegółowy program na sobotę można znaleźć TUTAJ, a na niedzielę TUTAJ.

Więcej informacji: https://www.hortulus.com.pl

Portal Infoludek.pl jest patronem medialnym wydarzenia.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl