Startuje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Pomorze Zachodnie słynie z bogactwa różnorodnych receptur i aromatów, które przybyły tu z różnych zakątków świata. Mieszkańcy województwa mają szansę zaprezentować swoje lokalne specjały w jednym z najważniejszych krajowych konkursów kulinarnych, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału.  

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie, przy wsparciu Związku Województw RP. Ma na celu gromadzenie wiedzy o regionalnych produktach wytwarzanych przez lokalnych rolników i rzemieślników. Jest to skarbnica wiedzy o kulinarnych tradycjach regionu, opowiedzianych za pomocą przepisów i smaków pochodzących z różnych stron świata.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to kompleksowe przedsięwzięcie dokumentujące i promujące lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym krokiem do uzyskania wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz do zdobycia europejskich certyfikatów takich jak Chroniona Nazwa Pochodzenia czy Chronione Oznaczenie Geograficzne.

W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jan Springer), szczupak w galarecie (Joanna Borowska KGW Strzebielewo), dargobądzki paprykarz jak dawniej (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód dzika łąka (Pasieka Staropolska Miodziarnia Małgorzata Chabowska), gozdowicki miód akacjowy z plastrem (Gospodarstwo Pasieczne Jacek Atroszko),  chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), choszczeńska strucla makowa (Grażyna Kaczmarek KGW Smoleń), kompot z mirabelki (Agnieszka Jager), miód pitny dwójniak „Jesienna róża” (Miody Puszczy Barlineckiej Łukasz Kołosowski),  miody pitne (Skarb Templariuszy Komandoria sp. z o.o. ) oraz piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój).

Uczestnictwo w Konkursie

W konkursie mogą wziąć udział osoby, które przedstawią regionalne produkty spożywcze, związane z określonym obszarem geograficznym, wytwarzane tradycyjnymi metodami w małej skali. Produkty powinny odzwierciedlać lokalne tradycje i zwyczaje oraz być od dawna znane w regionie.

Produkty będą oceniane w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Termin i Miejsce Finału

Zgłoszenia do konkursu przyjmuje Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach do 8 sierpnia 2024 r. Finał wojewódzki odbędzie się 31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursowa przyzna po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia.

Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Nagroda kulinarna „Perła”

Podczas finału wojewódzkiego przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. Mogą o nią ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które zdobędą „Perłę”, będą reprezentować Pomorze Zachodnie na ogólnopolskim finale, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2023 roku „Perłą” wyróżniono sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego, w tym różne miody, zakwas buraczany, domysłowskie maślaczki, paszteciki gwdowskie oraz miód pitny trójniak dębowy.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Źródło: UM WZP

 

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl