Jest pomysł na nowoczesne przedszkole na Gumieńcach [wizualizacje]

Nauka poprzez integrację z naturą oraz odczuwaniem otoczenia na terenie 13 500m2 – takie ma być przedszkole publiczne przy ul. Przygodnej. Zakończenie projektowania oraz wbicie łopaty jest planowane na przyszły rok.

Przedszkole ma być odpowiedzią na zwiększające się potrzeby zapewnienia opieki dziennej i wychowania wczesnoszkolnego lokalnej społeczności dla 250 dzieci.

Cztery oddziały przedszkolne

Program przedszkola będzie obejmował realizację czterech oddziałów przedszkolnych z węzłami sanitarnymi, szatniami, salą gimnastyczną, częścią administracyjną, kuchenną oraz techniczną – mówi Michał Wilkocki, przewodniczący Rady Osiedla Gumieńce.

Przedszkole będzie przeznaczone dla grup wiekowych od 3 do 6 lat, gdzie w oddziale 6-latków będzie możliwość przyjęcia dzieci z niepełnosprawnością ruchową.

W przedszkolu starano się stworzyć architekturę prostą w formie oraz energooszczędną. Sale przedszkolne, z wielkimi przeszkleniami będą otwierać się się na ogród – strefę zieleni, co pozwoli na doświetlenia wnętrza budynku naturalnym światłem słonecznym.

 – Takie rozwiązanie zapewni bezpośredni kontakt z otaczającą naturą wszystkim dzieciom – mówi Dominika Jackowski z Rady Osiedla Gumieńce.

Plac zabaw dla każdego

Każdy z oddziałów będzie miał bezpośredni dostęp z sal do własnego placu zabaw, co umożliwi opiekunom skuteczniejszą opiekę i  kontrolę nad bawiącymi się dziećmi. W przypadku zebrań z rodzicami sale będzie można połączyć za pomocą mobilnych ścianek. Każdą z sal zaplanowano jako niezależnie funkcjonujący segment, które łączy ciąg komunikacyjny z wydzielonymi blokami szatniowymi dla danych grup wiekowych. Punktem centralnym budynku będzie przestronny  hol z antresolą wyznaczający strefę wejścia do przedszkola. Nad holem znajdować się będzie sala gimnastyczna oraz pion administracyjny. Te dwie części ulokowane zostały na piętrze nie bez powodu, bowiem tego typu rozwiązanie zmniejszyło tym samym powierzchnię zabudowy budynku przy zachowaniu bezkompromisowych rozwiązań funkcjonalnych dla wszystkich użytkowników.

Budynek planuje się jako energooszczędny, w całości dostosowany do osób niepełnosprawnych, z windą, bez barier architektonicznych w postaci schodów terenowych. Dostęp do przedszkola będzie monitorowany za pomocą dostępnych kart oraz czytników dla opiekunów dzieci i personelu.

Projekt, na wniosek Rady Osiedla Gumieńce, wykonała pracownia Maxberg – Architektura arch. Karol Nieradka, arch. Sylwia Gudaczewska, arch. Michał Jaroszewicz, o2 studio Piotr Orłowski (wizualizacje zewnętrzne).

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl