Studenci ZUT docenieni w międzynarodowym konkursie architektonicznym

Projekt Kingi Gawlik i Piotra Rajewskiego, studentów Wydziału Architektury ZUT, wygrał konkurs na pawilon turystyczny w słynącym z flamingów rezerwacie Al Wathba szejkanatu Abu Dhabi. Propozycja młodych architektów wygrała spośród 237 projektów zgłoszonych do konkursu zorganizowanego na platformie Bee Breeders. Jak wyglądały prace nad projektem i co jest w nim wartego uwagi?

Pawilon „Well-Balanced” autorstwa Kingi Gawlik i Piotr Rajewskiego zdobył nagrodę w kategorii „BB Student Award” konkursu „Abu Dhabi Flamingo Visitor Centre”. Zadaniem konkursowym było zaprojektowanie nowego centrum turystycznego, uwzględniającego unikatowy krajobraz Al Wathba Wetland Reserve.

Co jest charakterystycznego w projekcie Well-Balanced?

Lekko różowa kolorystyka budynku nawiązuje do tradycyjnej zabudowy Abu Dhabi i umaszczenia flamingów – dumy rezerwatu Al Wathba. Budynek wydaje się dość klasyczny, jednak jego bryła kryje dwa sekrety: oazę w postaci ogrodów i sadzawki oraz poruszającą się elewację. Autorzy poszukiwali ekologicznych rozwiązań systemowych, umożliwiających efektywną wentylację budynku. Dlatego ceglana konstrukcja została wyposażona w dwupłaszczyznową elewację z elementami ruchomymi, które można dostosowywać do bieżących warunków atmosferycznych.

Kinga Rajewska i Piotr Gawlik
Piotr Gawlik i Kinga Rajewska, fot. ZUT

Jak wyglądały prace nad pawilonem Well-Balanced?

Zdecydowaliśmy się na udział w konkursie jeszcze przed wybuchem pandemii COVID-19, natomiast sam proces powstawania projektu odbywał się już zupełnie zdalnie na linii Warszawa – Szczecin. Nie do końca wierzyliśmy w to, że właśnie w taki sposób uda nam się doprowadzić cały proces projektowy do końca. Skala epidemii zaskoczyła również i nas  – powiedziała Kinga Gawlik.

Praca w trybie zdalnym znacznie wydłuża i utrudnia najprostsze aspekty pracy zespołowej. Okres ten pozwolił nam docenić dzisiejsze możliwości komunikacji m.in.: wideo rozmowy, skanowane szkice i zdalne konsultacje z prowadzącym projekt – dodał Piotr Rajewski.

Opiekunem projektu był dr hab. inż. arch. Krzysztof Bizio profesor ZUT – kierownik Katedry Architektury Współczesnej, Teorii i Metodologii Projektowania na Wydziale Architektury ZUT.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl