Na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT powstało Muzeum Ichtiologiczne

W stworzonym z myślą głównie o uczniach i studentach Muzeum Ichtiologicznym będzie można oglądać prawie tysiąc eksponatów zwierząt wodnych, a w specjalnych salach akwarystycznych także ryby słodkowodne i morskie z całego świata. Uroczyste otwarcie nowego muzeum edukacyjnego, mieszczącego się w budynku Wydziału Nauki i Żywności ZUT przy ul. Kazimierza Królewicza 4 w Szczecinie  odbędzie się dziś o godz. 13.00. 

Zbiory do Muzeum Ichtiologicznego były gromadzone przez kilkanaście lat przez pracowników wydziału podczas wypraw naukowych po całym świecie. Ich odnowieniem i aranżacją zajmowali się m.in. prof. Beata Więcaszek, prof. Juliusz Chojnacki, dr inż. Sławomir Keszka oraz prof. Adam Tański.

– To muzeum będzie obowiązkowym punktem dla studentów naszego wydziału, ale nie tylko – mówi opiekun muzeum prof. Adam Tański. – Będziemy zapraszać do nas uczniów ze szczecińskich liceów oraz podstawówek, by poznali prawdziwe oblicze mórz i oceanów. Będzie to również świetna okazja do tego, by pokazać – szczególnie licealistom – co może im zaoferować nasz wydział.

Pierwsza wystawa w nowym akademickim muzeum będzie poświęcona rekinom świata. Wzrok zwiedzających z pewnością przyciągnie złowiony w 1971 roku w okolicach Nowej Funlandii rekin polarny, który ma 4 metry długości. Jakie inne eksponaty będzie można zobaczyć? – W specjalnie przygotowanych gablotach zobaczymy rekina młota, kosogona żarłacza, kolenia, mustela, płaszczki z narządami elektrycznymi i korale w naturalnej scenerii – zapowiada prof. Beata Więcaszek, która opracowywała projekty wystaw w muzeum.

W kolejnych gablotach zaprezentowane zostaną zbiory ryb, które pokonują tysiące kilometrów, by odbyć tarło. Będą wśród nich m.in. skrajnie zagrożone wyginięciem w basenie Morza Bałtyckiego węgorze europejskie oraz minogi morskie.

Muzeum Ichtiologiczne Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT
Fot. Materiały ZUT w Szczecinie

W innym miejscu znajdą się eksponaty w wypraw na Antarktydę, w których uczestniczyli naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. – Będą o nich opowiadały pięknie ilustrowane zdjęcia przyrody oraz niezwykłe eksponaty z półkuli południowej, m.in. 4-metrowa szczęka wieloryba humbaka – mówi uczestnik wypraw prof. Juliusz Chojnacki.

W podziemiach budynku będzie można oglądać laboratoryjną wylęgarnię ryb oraz akwaria z rybami morskimi i słodkowodnymi (m.in. błazenkami, pielęgnicami, rogatnicami i szpadelkami).

Muzeum Ichtiologiczne Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT
Fot. Materiały ZUT w Szczecinie

Uroczyste otwarcie Muzeum Ichtiologicznego nastąpi dziś o godz. 13.00 w Auli im. prof. Aleksandra Winnickiego.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl