Ozdabianie jajek, oblewanie się wodą w Lany Poniedziałek czy święcenie pokarmu znamy i kultywujemy w Polsce. Zwyczaje wielkanocne w europejskich krajach bywają zbieżne, ale i zupełnie różne, charakterystyczne dla danego regionu. Dowiedz się więcej na temat tego, jak się świętuje jedno z najważniejszych chrześcijańskich świąt w Niemczech czy Grecji.
POLSKA
Jajko to motyw przewodni świąt wielkanocnych i króluje na wszystkich polskich stołach. Ciekawe są różnego rodzaju „zabawy” z jego użyciem, na przykład na Śląsku dużą popularnością cieszy się turlanie jajka po pochyłościach. Z kolei na Podlasiu podtrzymuje się zwyczaj zwany bitki-wybitki, który polega na stukaniu się ugotowanymi na twardo jajkami – wygrywa osoba, która jako pierwsza stłucze przeciwnikowi jajko. W dawniejszych czasach bardzo rygorystycznie przestrzegano postu, ograniczano się wtedy do postnego żuru i śledzia. Koniec postu wieńczono symbolicznym pogrzebem obu potraw.
GRECJA
W różnych częściach Grecji panują różne zwyczaje wielkanocne. Na wyspach Folegandros i Paros w stolicy odbywa się wielka procesja z ikoną Matki Boskiej. Na Zakynthos wyrzucają przez okna dzbany z wodą (starożytna tradycja we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, która odnosi się do śmierci i odrodzenia), zaś na wyspie Samos, w wiosce Marathokambos wybuchają fajerwerki, zwane „olotrina”. W Grecji, tak samo jak w Polsce, barwi się jajka. Farbuje się je na czerwono, co ma symbolizować krew Chrystusa.
NIEMCY
W Niemczech Wielki Czwartek nazywany jest Zielonym Czwartkiem. W tym dniu, w wielu regionach popularne jest spożywanie czegoś zielonego oraz ozdabianie domu wiosennymi gałązkami. Jednym z obyczajów wielkanocnych jest tworzenie wielkanocnych bukietów czy ozdabianie kolorowymi jajkami drzew koło domów. W nocy z soboty na Niedzielę Wielkanocną rozpalane są wielkie ogniska wielkanocne, zaś jedną z tradycyjnych potraw jest Hefezopf, czyli warkocz drożdżowy.
CZECHY
W Poniedziałek Wielkanocny mężczyźni kolędują z pomlázką, czyli rózgą wielkanocną. Odwiedzają kobiety i smagają je symbolicznie rózgą z wierzbowych gałązek. W nagrodę dostają pisanki lub słodycze. Na stole wielkanocnym obok baranka znaleźć można bochenek z ciasta drożdżowego z rodzynkami i migdałami (mazaniec), faszerowane mięso (w Wielką Sobotę) czy judaszki (ciastka drożdżowe, nacierane miodem, najczęściej w kształcie stryczka lub kręconego sznura).
DANIA
Popularnym zwyczajem w Danii jest wysyłanie gækkebreve, czyli specjalnych liścików w formie wycinanek z papieru. Ozdobne kartki z rymowanym wierszykiem wysyła się do znajomych i rodziny. Nadawca nie podpisuje się imieniem, stawia w jego miejscu liczbę kropek odpowiadającą liczbie liter w imieniu. Jeśli odbiorcy uda się odgadnąć, kto jest autorem listu dostaje od nadawcy wielkanocne jajko. Gdy mu się to nie uda sam podarować jajko. Innym zwyczajem, bardzo lubianym przez dzieci, jest szukanie jajek pochowanych przez rodziców i zbieranie ich do koszyka.
Zobacz także:
Zwyczaje wielkanocne w Europie: rzucanie garnkami i przebieranie się za czarownice
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl