Zbliża się sezon na grzyby – o co warto zadbać przed wyjściem do lasu?

Zbliża się sezon grzybowy w związku z czym policja apeluje o rozsądek. O co warto zadbać przed wyjściem do lasu?

W lesie, zbierając grzyby, łatwo stracić orientację w terenie. Aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji, które mogą zakończyć się tragicznie, policjanci apelują o przestrzeganie kilka podstawowych zasad:

  • Nie wybierajmy się do lasu w pojedynkę;
  • Nie oddalajmy się od osób, z którymi wybraliśmy się na grzybobranie. Pozostańmy z nimi w kontakcie wzrokowym;
  • Zabierzmy ze sobą naładowany telefon komórkowy;
  • Warto być przygotowanym na zmianę pogody, dlatego podczas leśnych spacerów nieodzowna jest kurtka przeciwdeszczowa i odpowiednie obuwie;
  • Gdy wybieramy się na dłużej do lasu, zabierzmy ze sobą wodę oraz coś do jedzenia;
  • Kontrolujmy i zapamiętujmy punkty odniesienia, albo nawet oznaczajmy je, tak aby bez problemu znaleźć drogę powrotną do miejsca, z którego wyruszyliśmy;
  • Oceńmy realnie swoje możliwości i czas jaki zamierzamy spędzić w lesie. Jeśli nie znamy terenu, nie oddalajmy się zbyt daleko od swoich pojazdów, stacji czy przystanków kolejowych;
  • Nie wybierajmy się do lasu po zmierzchu;
  • Jeśli nasi znajomi lub bliscy zabłądzili w lesie, nie zwlekając, zaalarmujmy Policję.

 

Klika zasad bezpiecznego grzybobrania

  • nie należy wybierać się na grzybobranie bez wystarczającej wiedzy na temat grzybów oraz sposobu ich zbierania
  • nie należy odcinać trzonu, ponieważ w ten sposób typowe dla danego gatunku „cechy” pozostawiamy w lesie, grzyby należy wykręcać z podłoża
  • nie należy zbierać okazów młodych, o niewykształconych jeszcze cechach istotnych dla danego gatunku, bo wtedy bardzo łatwo je pomylić
  • nie należy mieszać grzybów jadalnych z takimi co do których mamy wątpliwości w zakresie gatunku
  • należy zbierać wyłącznie znane gatunki, a przy najmniejszych wątpliwościach pozostawić grzyba w lesie. Nie należy niszczyć grzybów nawet tych niejadalnych ponieważ są ważnym składnikiem ekosystemu. Gatunki niejadalne dla człowieka są pokarmem dla zwierząt leśnych.
  • grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy, nie przechowujmy w foliowych torbach czy workach – w ten sposób ich jakość może ulec pogorszeniu i gatunki jadalne mogą stać się szkodliwe dla zdrowia.
  • przy niewystarczającej znajomości grzybów najlepiej w ogóle zrezygnować z grzybów z blaszkami pod kapeluszem, ponieważ te gatunki posiadają trujące „sobowtóry”, a wybierać wyłącznie te, które mają rurki (gąbkę) z tego rodzaju grzybów występują gatunki niejadalne, ale nie trujące śmiertelnie.
  • zawsze możemy skorzystać z bezpłatnej porady klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
  • po zebraniu grzybów należy je jak najszybciej przetworzyć, dłuższe przechowywanie pogarsza jakość grzybów

Bezpłatne porady dotyczące identyfikacji grzybów

Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Gryfinie informuje, że klasyfikatorzy grzybów udzielają bezpłatnych porad w zakresie identyfikacji grzybów oraz uzyskania atestu na grzyby świeże: od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-14:00 po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem telefonu: 91 416 23 43/91 416 38 58.

Grzyby należy dostarczać w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości, posegregowane gatunkami, umieszczone w przewiewnych opakowaniach (kosze, skrzynie). Grzyby przechowywane w torebkach foliowych, suszone, zamarynowane bądź poddanych obróbce technicznej nie podlegają ocenie.

Na terenie powiatu gryfińskiego uprawnienia grzyboznawcy (nr 2013) posiada pan Marek Ruczkowski tel. 665 885 701.

Zobacz także:

Wyprawa do lasu? Jak się nie zgubić oraz zachować w czasie burzy

 

 

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl