Zagrożone wyginięciem ryby wciąż trafiają na wigilijne stoły

WWF odniosło się niedawno do rybnych potraw, które goszczą w polskich domach podczas wigilii. Mimo tego, że część gatunków ryb uznano za zagrożone wyginięciem – wciąż pojawiają się na stołach.

WWF: kondycja wielu ryb jest zła i wciąż się pogarsza

Przed świętami sprzedaż ryb w Polsce osiąga niewyobrażalne wyniki. Nic dziwnego, w końcu ryby są bardzo ważnym elementem tradycji kulinarnej w Polsce. Organizacja zaznacza jednak, że trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że populacja wielu gatunków ryb jest zła, a nawet zagrożona wyginięciem. WWF apeluje do Polek i Polaków, aby mieli to na uwadze podczas przygotowywania do świąt.

Jakie ryby znajdują się na „czerwonej liście”?

Wśród ryb, których populacja drastycznie spada jest m.in. dorsz atlantycki, który jest wigilijnym klasykiem i często możemy go zjeść pod postacią ryby po grecku. Klasyfikację w skali globalnej nadała mu Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody, a w skali Bałtyku – Komisja Helsińska. Osoby, które lubią dorsza, powinny zdecydować się na dorsza czarnego, który jest krewnym wspomnianej odmiany. Jego populacje w morzach Europy są wciąż w dobrej kondycji.

W złej sytuacji jest również łosoś atlantycki, któremu grozi nawet wyginięcie. Jeżeli ktoś zastanawiał się nad kupnem łososia – powinien zastanowić się dwa razy, bo w przyszłości może go zabraknąć. Alternatywą będzie pstrąg tęczowy, zwłaszcza ten z hodowli ekologicznych. Nie powinniśmy decydować się również na tuńczyka błękitnopłetwego, którego populacja na świecie jest drastycznie mała, a połowy gatunku są zdecydowanie wyższe niż oficjalnie zadeklarowane. Lepszym rozwiązaniem będzie tuńczyk pasiasty, który nie jest zagrożony wyginięciem.

Pamiętaj o zamiennikach

WWF doradza także skorzystanie z zamienników ryb, z których wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Przykładowo – zamiast filetów dorsza w „rybie” po grecku, można skorzystać z selera. Najlepszym wyborem dla planety będzie korzystanie z produktów nieprzetworzonych, pochodzących z lokalnych i sezonowych upraw.

Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl