PREMIERA: Ogród Monte Fiori – nowa przestrzeń festiwalu
W tym roku po raz pierwszy zaprezentowany zostanie pokazowy ogród Monte Fiori – stylizowana na włoski ogród przestrzeń w całości poświęcona kwiatom jadalnym. To połączenie bujnej roślinności z architektonicznymi akcentami, które stanowić będzie tło dla wielu atrakcji.
Kwiaty jadalne – jak je uprawiać i pielęgnować?
Eksperci ogrodnictwa przybliżą techniki uprawy kwiatów jadalnych – zarówno w przydomowym ogrodzie, jak i w donicach na balkonie czy tarasie. Uczestnicy poznają gatunki najlepiej przystosowane do polskiego klimatu, dowiedzą się, jak je zbierać, suszyć i wykorzystywać. Wśród prelegentów znajdzie się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek kulinarnych i bloga „Trochę Inna Cukiernia”.
Kwiaty w kuchni – pokazy kulinarne i degustacje
Kulinarna scena festiwalu stanie się miejscem prezentacji dań z wykorzystaniem m.in. lawendy, bratków, róży i nagietków. Mistrz kuchni kwiatowej – Mariusz Siwak – zaprezentuje autorskie przepisy i zdradzi, jak kreatywnie łączyć kwiaty z codziennymi posiłkami. Będzie można nie tylko obserwować, ale też degustować przygotowane potrawy.
Rekord Polski – największa zupa z liliowca
Organizatorzy planują ustanowić Rekord Polski w przygotowaniu największej porcji zupy z kwiatów liliowca. Aby próba zakończyła się sukcesem, musi powstać minimum 100 litrów aromatycznego dania. Goście festiwalu będą mogli nie tylko kibicować, ale też aktywnie uczestniczyć – próbując przygotowanej zupy.
Florystyka kulinarna – jadalne kompozycje
Na specjalnych pokazach florystyki kulinarnej zaprezentowane zostaną techniki tworzenia jadalnych dekoracji – od kwiatowych bukietów po finezyjne ozdoby do potraw. Wydarzenie poprowadzi prof. dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka – ekspertka w dziedzinie florystyki i ogrodnictwa ozdobnego.
Naturalne kosmetyki z kuchni
Festiwal to także okazja, by poznać tajniki tworzenia kosmetyków na bazie kwiatów – od toników i maseczek, po balsamy i peelingi. Pokazy poprowadzi Katarzyna Majewska – specjalistka od kosmetyki naturalnej i fitoterapii.
Carving – rzeźby z warzyw i owoców
Grzegorz Gniech – mistrz świata w carvingu – zaprezentuje, jak powstają widowiskowe rzeźby z owoców i warzyw. Uczestnicy będą mogli przyjrzeć się pracy artysty i spróbować własnych sił pod jego okiem.
Strefa wystawiennicza – lokalne produkty i rękodzieło
W festiwalowej strefie wystawienniczej na odwiedzających czeka szeroki wybór naturalnych przetworów, herbat z kwiatów, ekologicznych kosmetyków oraz rękodzieła. To świetna okazja do zakupów prosto od lokalnych producentów.
Rodzinne atrakcje
Dla dzieci przygotowano warsztaty tworzenia wianków, obrazów z kwiatów, kreatywne zajęcia i spotkania z dietetykami. Festiwal oferuje wiele możliwości do wspólnego spędzenia czasu w atmosferze zabawy i edukacji.
X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to święto smaku, natury i inspiracji – okazja, by odkrywać piękno kwiatów wszystkimi zmysłami.
X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
12 – 13 lipca 2025 r.
Ogrody Hortulus Spectabilis, Dobrzyca
Wydarzenie pod patronatem portalu Infoludek.pl
Zobacz także:
Już w ten weekend – X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy [Program]
Więcej wydarzeń znajdziesz na events.infoludek.pl
Repertuar kin dostępny w serwisie: kina.infoludek.pl
Organizujesz imprezę / wydarzenie i nie ma jej w naszym kalendarzu?
Wiesz, że możesz ją dodać samodzielnie?
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl