Harmonogram luzowania obostrzeń. Od 15 maja gastronomia będzie mogła działać na świeżym powietrzu

Dzisiaj, 28 kwietnia, minister zdrowia Adam Niedzielski przedstawił harmonogram luzowania obostrzeń. Przedstawiony plan będzie stopniowo wdrażany, o ile niski wskaźnik zakażeń się utrzyma. Oznacza to, że prawdopodobnie od 15 maja gastronomia będzie mogła działać na świeżym powietrzu.

Jeśli niski poziom zachorowań utrzyma się na stałym poziomie będzie możliwe stopniowe luzowanie obostrzeń, które będzie się odbywało według ustalonego wcześniej harmonogramu. Plan taki został przedstawiony na dzisiejszej konferencji Ministerstwa Zdrowia.

Pierwsze zmiany już od 1 maja

Możliwe będzie uprawianie sportu na świeżym powietrzu (maks. 50 osób), a także w krytych obiektach sportowych – również na basenach:

  • dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży
  • maks. 50% obłożenia obiektu

Od 4 maja otwarte:

  • galerie sztuki i muzea – limit 1 osoby na 15 m2, reżim sanitarny
  • sklepy budowlane, meblowe, galerie handlowe – limit 1 osoby na 15 m2, reżim sanitarny
  • Kult religijny – limit 1 osoby na 15 m2, rekomendacja odprawiania ceremonii na świeżym powietrzu
  • szkoły podstawowe – nauka stacjonarna dla klas 1-3 szkoły podstawowej, ścisły reżim sanitarny – m.in. wietrzenie sal podczas przerw oraz dezynfekcja placówek w weekendy

Od 8 maja otwarte:

  • hotele – maks. 50 proc. obłożenia obiektu, zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa

Od 15 maja:

  • zniesienie obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu
  • nadal trzeba będzie zakrywać usta i nos w zamkniętych przestrzeniach
  • otwarte ogródki restauracyjne – działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik
  • otwarte kina i teatry na świeżym powietrzu – maks. 50 proc. obłożenia, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym
  • imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii: limit do 25 osób, w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)
  •  szkoły podstawowe i średnie – nauka hybrydowa dla klas 4-8 szkół podstawowych, nauka hybrydowa dla klas 1-4 szkół średnich, ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy
  • uprawianie sportu w obiektach sportowych na świeżym powietrzu – maks. 25 proc. publiczności

Od 29 maja:

  • otwarte restauracje – maks. obłożenie 50 proc. lokalu, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik
  • imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii: limit do 50 osób, w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)
  • otwarte kina i teatry – maks. obłożenie 50 proc. placówki, działalność w ścisłym reżimie sanitarnym
  • uprawianie sportu na krytych obiektach sportowych i basenach – obiekty dostępne dla wszystkich, maks. obłożenie do 50 proc. (z widownią)
  • uprawianie sportu na siłowniach, w klubach fitness, solaria – limit 1 osoby na 15m2
    działalność w ścisłym reżimie sanitarnym
  • szkoły podstawowe i średnie: nauka stacjonarna dla wszystkich uczniów, ścisły reżim sanitarny: wietrzenie sal podczas przerw, dezynfekcja placówek w weekendy

Odmrażanie gastronomii w Szczecinie

Od wielu miesięcy gastronomia w Szczecinie działa na wynos lub w ogóle. Wiele biznesów jest na krawędzi bankructwa. Jeśli wskaźnik zachorowań utrzyma się na niskim poziomie restauratorzy mają szansę na to, by otworzyć ogródki na zewnątrz lokali. W związku z prognozowanym luzowaniem obostrzeń szczecińscy radni apelowali do przedsiębiorców, żeby jeszcze przed majówką składali wnioski o zajęcie chodnika/pasa drogowego pod ogródek. Wnioski można kierować do ZDiTM – jeszcze do końca roku obowiązuje bonifikata 90% na opłatę za ogródek.

W dalszej perspektywie, od 29 maja będzie możliwa działalność gastronomii wewnątrz lokali, ale pod warunkiem zachowania ścisłego reżimu sanitarnego, a także z maksymalnie 50% obłożeniem w środku.

Jak podkreśla Rząd, szybki powrót do normalności mogą nam zagwarantować szczepienie przeciwko COVID-19.

Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl