20 października br. po raz trzeci będziemy obchodzić Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Z tej okazji w kilku miejscach w Szczecinie będzie można kupić go w promocyjnej cenie.
Pasztecik Szczeciński – z czym to się je?
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku, kiedy to Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazywanych pasztecikami. Najpopularniejszym nadzieniem był farsz mięsny, ale w latach 80-tych produkowano też paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś możemy kupić również paszteciki z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem. W grudniu 2010 pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych na wniosek Bogumiły Polańskiej z najdłużej serwującego ten przysmak Baru Gastronomicznego przy al. Wojska Polskiego 46.
Receptura przysmaku oparta jest na naturalnych produktach oraz metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Tajemnica smaku kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników.
Urodzinowa promocja i lista punktów
Z okazji 48. urodzin pasztecika, 20 października br. 48 pierwszych klientów każdego z punktów biorących udział w akcji otrzyma jednego pasztecika gratis. Te tradycyjne przysmaki, w promocyjnej cenie 2,50 zł za sztukę będzie można kupić w następujących punktach:
- Bar Gastronomiczny „Pasztecik”, ul. Wojska Polskiego 46
- Pasztecik przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1a
- Pasztecik CH Molo, ul. Mieszka I, nr 73
- Pasztecik Sp. z o.o., ul. Wyszyńskiego 10
Autor: Infoludek.pl szczecin@infoludek.pl