Poznaliśmy ostateczną koncepcję Centrum Nauki na Łasztowni [wizualizacje]

24 maja br. została zaprezentowana ostateczna koncepcja architektoniczna nowej inwestycji Muzeum Narodowego w Szczecinie. Jak wyglądać będą wnętrza Centrum Nauki? Jakie atrakcje czekają odwiedzających?

Muzeum Morskie – Centrum Nauki będzie multimedialną placówką naukowo–edukacyjną poświęconą m.in żegludze i szkutnictwu oraz jego historii na Bałtyku. Będzie wyposażona w wystawę stałą, zawierającą interaktywne elementy nauki i techniki. Ich zadaniem będzie rozbudzanie ciekawości, inspirowanie do aktywnego poszukiwania i odkrywania odpowiedzi. Zwiedzający będą mogli samodzielnie przeprowadzać eksperymenty oraz aktywnie w nich uczestniczyć.

Centrum Nauki znajdzie swoje miejsce w wielkokubaturowym budynku, który powstanie na działce o powierzchni ok. 8700 m2. Będą tam zlokalizowane przestrzenie wystawiennicze, planetarium, laboratoria oraz ogólnoużytkowa przestrzeń socjalna.

Planetarium i taras dostępny dla zwiedzających

Twórca koncepcji architektonicznej przedstawił jej założenia. Na parterze obiekt będzie otwarty od strony promenady oraz od podjazdu, czyli od ulicy Wendy. Pierwsza przestrzeń wystawowa dostępna będzie zaraz po wejściu do budynku. To ekspozycje zajmą najwięcej miejsca i będą najważniejsze, ale CN będzie wielofunkcyjne, stąd też zaprojektowane zostało tak, żeby stanowiło również znakomity punkt widokowy na Wały Chrobrego i Odrę. Funkcję edukacyjną pełnić będzie m.in. planetarium na 60 osób, którego bryła rozepnie sią aż na trzy kondygnacje. Planetarium będzie podwieszone i połączy funkcje kina 5D i miejsca ekspozycyjnego. Na parterze znajdować się będzie także sklep, punkt gastronomiczny oraz specjalna brama, która da możliwość transportu dużych eksponatów.

Pierwsze piętro to strefa wystaw, wejście do planetarium, sala audytoryjna oraz dodatkowe sale edukacyjne. Piętro wyżej stanowić będzie poziom stricte wystawowy. Znajdzie się tam również pion administracyjny. Budynek zwieńczony będzie tarasem. – Traktujemy go jako agorę miejską, do której dostać się będzie można przez zewnętrzną klatkę. Będzie ona otwarta, więc osoby spacerujące będą mogły wejść na górę i podziwiać widoki czy skorzystać z punktu gastronomicznego niezależnie od godzin działania samego Centrum Nauki – tłumaczył twórca koncepcji, architekt Piotr Płaskowicki.

Architekt dodał, że będzie tam można również poznać sposób wykonania budynku. – Odsłonimy całą technikę, aby każdy mógł zrozumieć, jak złożonym organizmem jest taki obiekt i jak wiele jest jego składowych elementów.

Projektowany obiekt to budynek przypominający kształtem bryłę statku, o wysokości 14 metrów do powierzchni dachu będącego jednocześnie tarasem widokowym, na którym znajduje się dodatkowy pawilon. Budynek będzie wyposażony w nowoczesne rozwiązania technologiczne w instalacjach sanitarnych, których zadaniem będzie zachowanie maksymalnego bezpieczeństwa oraz komfortu dla osób zwiedzających oraz obsługi, przy jednoczesnym minimalizowaniu zużycia energii, negatywnego wpływu na środowisko i kosztów użytkowania obiektu.

Marszałek województwa, Olgierd Geblewicz poinformował, że w oparciu o zaprezentowaną koncepcję architektoniczną trwają już inne prace, m.in. prace projektowe nad budynkiem oraz nad koncepcją programową, czyli nad tym, co i w jaki sposób będzie tam prezentowane oraz nad założeniami organizacyjnymi Centrum Nauki. Wciąż trwa również montaż finansowy. – Zakładamy, że budowa obiektu będzie w 85% sfinansowana ze środków Regionalnego Programu Operacyjne Województwa Zachodniopomorskiego, ale szukamy także rozwiązań, które być może pozwolą na częściowe zrealizowanie prac nad wystawą ze środków unijnych centralnych – tłumaczył Olgierd Geblewicz.

W tym roku ma zostać przygotowana pełnobranżową dokumentacja, która umożliwi rozpoczęcie przetargu i wybranie generalnego wykonawcy. Rozpoczęcie prac budowalnych przewidywane jest na rok 2018. – Chcielibyśmy, aby udało się uruchomić Centrum Nauki w 2020 roku, ale mamy świadomość, że zależało to będzie także od tego, jaką treścią będziemy chcieli je wypełnić i jak skomplikowane to będzie na etapie wykonawczym – dodał marszałek.

Środowisko naukowe łączy siły

W Centrum Nauki znajdą swoje miejsce najnowsze osiągnięcia naukowe zachodniopomorskich uczelni. W październiku 2016 roku w Szczecinie podpisany został w tej sprawie list intencyjny pomiędzy Województwem Zachodniopomorskim oraz uczelniami naszego regionu oraz Muzeum Narodowym w Szczecinie. Dokument podpisali rektorowie sześciu szkół wyższych z Pomorza Zachodniego: Akademii Morskiej w Szczecinie, Akademii Sztuki, Politechniki Koszalińskiej, Uniwersytetu Szczecińskiego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Rozwiązania funkcjonalne ogólne:

poziom -1
foyer szatni, szatnia bezobsługowa

poziom 0 (strefa holu)
hol wejściowy, sklepik, przegłębienie pod planetarium, jadłodajnia z zapleczem, sanitariaty

poziom 0 (strefa ekspozycji)
sala ekspozycyjna, zaplecze techniczne, magazyny

poziom 1 (strefa holu)
foyer planetarium, planetarium: zaplecze planetarium, sala audytoryjna, sanitariaty

poziom 1 (strefa ekspozycji)
sala ekspozycyjna, sale edukacyjne z zapleczami

poziom 2
dział administracyjny, sala ekspozycyjna, sanitariaty

dach
restauracja z zapleczem, sanitariaty, sale edukacyjne, strefa techniczna

Centrum Nauki w liczbach

Powierzchnia działek: 8700,0 m2
Powierzchnia zabudowy: 4404,5 m2
powierzchnia przyziemia: 2230,13 m2
powierzchnia użytkowa łącznie: 7681,0 m2
kubatura: 50259,1 m3
Ilość kondygnacji naziemnych: 4

Źródło: Muzeum Narodowe w Szczecinie/Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Zobacz również:

Centrum Nauki w Szczecinie w 2020 roku